Als u autowrakken inzamelt en verwerkt, bent u verantwoordelijk voor het afvalbeheer. Lees hier meer over melding doen en vergunningen.
Als producent of importeur van auto’s bent u (mede)verantwoordelijk voor hoe autowrakken worden verwerkt tot afval door u of door een autodemontagebedrijf (autosloop). U moet een melding doen bij Rijkswaterstaat. In die melding staat hoe u zich aan de regels houdt voor het afvalproces.
Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid
U bent als producent of importeur (mede)verantwoordelijk voor de auto’s die u maakt of verkoopt tot en met de afvalfase. Dit heet uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). U moet een systeem hebben waarmee u het afvalproces van auto’s regelt. Met zo weinig mogelijk afval en meer hergebruik van auto-onderdelen en automateriaal.
U mag dit samen doen met andere producenten en importeurs. Bijvoorbeeld door u aan te sluiten bij Auto Recycling Nederland (ARN). ARN zorgt er dan voor dat aan alle verplichtingen voldaan wordt. Zij hebben namelijk een algemeen verbindend verklaring (avv) van de overheid. Alle producenten en importeurs van nieuwe auto’s betalen daarom een verplichte recyclingbijdrage aan ARN.
Mededeling autowrakken doen
U moet een mededeling doen bij Rijkswaterstaat over hoe u autowrakken inzamelt en verwerkt.
Omdat er momenteel een algemeen verbindend verklaring (avv) aan ARN is afgegeven, moeten alle producenten en importeurs zich bij ARN registreren.
Als u toch zelf de melding wilt doen, kunt u hiervoor het meldingsformulier van Rijkswaterstaat gebruiken. U moet dan ook een ontheffing op de avv aanvragen. Voor het formulier neemt u contact op met de Helpdesk Afvalbeheer van Rijkswaterstaat.
In de mededeling voor autowrakken moet staan:
- wat u gaat doen om afval te verminderen en wat u met uw maatregelen gaat bereiken
- hoe de autowrakken worden ingenomen
- gegevens over hoeveel en wat er wordt hergebruikt
- hoe het inname- en verwerkingssysteem wordt betaald
- welke afspraken er zijn voor de inname en verwerking als de producent of importeur in Nederland niet meer verantwoordelijk is
- hoe deze afspraken zijn vastgelegd
Afvalregels voor demontagebedrijven
Heeft u een autodemontagebedrijf van autowrakken of wrakken van tweewielige motorvoertuigen (autosloop)? Dan moet u zich bij de demontage van auto’s houden aan de afvalregels uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), de algemene regels over het opslaan en demonteren en de regels over bescherming van bodem, lucht en water. Bijvoorbeeld:
- U moet binnen 2 weken vloeistoffen aftappen en specifieke onderdelen demonteren.
- U moet afgetapte vloeistoffen en gedemonteerde onderdelen gescheiden bewaren voor recycling of andere vormen van nuttige toepassing.
- U moet bij autodemontage airbags en gordelspanners gescheiden van andere onderdelen opslaan.
- U mag de wrakken niet stapelen voordat u de vloeistoffen heeft afgetapt en onderdelen heeft gedemonteerd.
- U mag autowrakken alleen afvoeren naar een bedrijf met een shredderinstallatie of een tussenopslag.
- Als u een auto met een Europees buitenlands kenteken verwerkt moet u een certificaat van vernietiging geven als de opdrachtgever daar om vraagt.
U vindt alle regels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), paragraaf 4.47. U moet zich ook houden aan de overige algemene regels voor demontagebedrijven.
U moet uw activiteiten minimaal 4 weken voordat u start melden via het Omgevingsloket. Slaat u met uw autodemontagebedrijf metaalschroot of autowrakken op? Dan moet u ook een omgevingsvergunning aanvragen.
Omgevingsvergunning aanvragen en vergunningcheck doen
Wilt u weten of u een omgevingsvergunning nodig heeft? Of dat u een melding moet doen? Ga naar het Omgevingsloket en doe de vergunningcheck. In het Omgevingsloket ziet u welke regels gelden in uw gemeente, provincie of waterschap. En u kunt direct een vergunning aanvragen of een melding doen.
Registratie bij NIWO
U moet zich ook registreren als vervoerder of inzamelaar van afvalstoffen bij de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO).