De duurzaamheidsrapportage CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) verplicht grote ondernemingen om te rapporteren over hun duurzame bedrijfsvoering. Ben jij een MKB ondernemer met CSRD-plichtige klanten? Dan moet je in staat zijn de gevraagde CSRD informatie aan hen aan te leveren. Doe je dat niet? Dan loop je risico om deze klanten te verliezen. Wil je er graag mee aan de slag, maar vind je het complex? In deze workshop brengen we het terug tot behapbare stappen, zodat jouw bedrijf zelf een start kan maken. We nodigen jou uit voor deze workshop waarin je kennis maakt met hét startpunt van de CSRD: ‘dubbele materialiteit’.
Bedrijven moeten rapporteren over hoe zij de wereld beïnvloeden en andersom hoe de wereld hen beïnvloedt. Inside-out & outside-in. Dit wordt ‘dubbele materialiteit’ genoemd, hét startpunt van deze duurzaamheidsrapportage. Dit zorgt ervoor dat bedrijven eerlijk en volledig laten zien wat ze doen aan duurzaamheid, hoe ze omgaan met het milieu en de maatschappij.
Het gaat in dubbele materialiteit om twee kanten:
- Van binnen naar buiten (inside-out): welke impact heeft je bedrijf op het milieu en de samenleving? Denk bijvoorbeeld aan het verlies van biodiversiteit en mogelijke schendingen van mensenrechten in hun toeleveringsketen.
- Van buiten naar binnen (outside-in): hoe beïnvloedt de wereld het bedrijf? Bedrijven moeten informatie geven over ecologische of sociale ontwikkelingen die invloed hebben op hun financiën. Denk aan onderwerpen zoals grondstoffentekort, extreem weer en de risico’s van veranderingen als gevolg van de overgang naar een duurzame economie.
Programma
Deze workshop bestaat uit een informatieve én een interactieve sessie:
Uitleg Concept ‘dubbele materialiteit’
– Presentatie door accountantskantoor Vermetten: een diepgaand inzicht in de theorie en praktijk van dubbele materialiteit.
– Ervaring met het uitvoeren van een dubbele materialiteitsanalyse voor een MKB bedrijf.
Praktijkgerichte Case Study
– Actieve deelname aan een casus: werk samen met andere deelnemers en werk een dubbele materialiteitsanalyse uit.
– Praktische toepassing: ontdek hoe je de geleerde kennis kunt toepassen binnen uw eigen organisatie.