Als u een terrein gebruikt als kampeerterrein voor tenten, caravans, trekkershutten of andere kampeermiddelen, krijgt u te maken met regels en verplichtingen. Wilt u een camping beginnen? Lees hier wat u moet doen en regelen.
1. Controleer het omgevingsplan
U mag een camping beginnen in gebieden waar recreatie is toegestaan. Dit kunt u controleren in het omgevingsplan van de gemeente waar u uw camping wilt beginnen.
2. Maak een ondernemingsplan
Bij een bedrijf starten komt veel kijken. In een ondernemingsplan beschrijft u wat uw plannen zijn en hoe u van plan bent winst te gaan maken. U kiest een handelsnaam en een rechtsvorm en schrijft u in bij KVK. Lees welke stappen u moet zetten voor u begint.
Heeft u extra geld nodig om uw plannen uit te voeren? Lees welke mogelijkheden er zijn om geld te lenen. U kunt ook denken aan crowdfunding of ketenfinanciering.
3. Bekijk de APV van uw gemeente
Iedere gemeente heeft een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hierin staan regels over de openbare orde en veiligheid. Daar moet u zich op uw camping ook aan houden. Er kunnen ook regels in staan die nog niet in het omgevingsplan staan.
4. Houd een nachtregister bij
Op een camping biedt u overnachtingen aan. U moet daarom een nachtregister bijhouden. Daarin staat wie er bij u overnacht en wanneer. Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld de brandweer als er brand uitbreekt.
Nachtregister aanvragen bij de gemeente
Bij sommige gemeenten kunt u een nachtregister aanvragen of downloaden. U mag ook op uw eigen manier een nachtregister bijhouden. U moet dan de informatie in uw nachtregister zetten die de gemeente nodig heeft.
Zoals:
- naam en woonplaats van de gast die geboekt heeft (de hoofdboeker)
- datum aankomst en datum vertrek (aantal overnachtingen)
- welk identiteitsbewijs de gast heeft laten zien
Check bij uw gemeente wat de eisen zijn voor het nachtregister.
5. Betaal toeristenbelasting
U moet toeristenbelasting betalen aan de gemeente voor elke gast die tegen betaling bij u verblijft. En die niet woont in de gemeente waar uw camping is.
Hoe betaalt u toeristenbelasting?
Als u begint met uw camping moet u zich bij de gemeente aanmelden voor de toeristenbelasting. Daarna doet u aangifte toeristenbelasting bij uw gemeente. Hiervoor krijgt u meestal een uitnodiging of een aangiftebiljet. In sommige gemeenten moet u ieder kwartaal aangifte doen, bij andere gemeenten is dat ieder jaar.
Bij uw aangifte toeristenbelasting kan de gemeente u vragen de gegevens uit het nachtregister aan te leveren.
Hoe hoog is de toeristenbelasting?
De hoogte van de toeristenbelasting verschilt per gemeente. Uw gemeente kan een vast bedrag per persoon per nacht of dag rekenen. Of een percentage van de kosten voor de overnachting. Deze bedragen of percentages worden ieder jaar aangepast. U kunt de toeristenbelasting doorberekenen aan uw gasten.
6. Houd u aan de regels bij het plaatsen van voorzieningen
Gaat u sanitairgebouwen plaatsen op u camping? Zoals toiletten of douches? Zorg dan dat de gebouwen voldoen aan de regels voor bouwen. Een bouwwerk mag geen gevaar opleveren voor gebruikers en omgeving.
Voor het maken van een zwembad of het plaatsen van speeltoestellen gelden ook specifieke regels.
7. Denk aan milieuregels
Controleer of op uw camping milieubelastende activiteiten plaatsvinden. Bijvoorbeeld het lozen van rioolwater. U kunt dit opzoeken bij het Informatiepunt Leefomgeving. Daar vindt u een stappenplan om te onderzoeken welke regels voor u gelden.
Dichtbij natuur?
Wilt u uw camping in of nabij een natuurgebied beginnen? Bekijk dan of dit natuurgebied onder Natura 2000 valt. Nederland heeft 162 Natura 2000-gebieden. Dit zijn plekken waar de natuur en dieren worden beschermd.
Voor een Natura 2000-activiteit is meestal een speciale omgevingsvergunning nodig. Er gelden dan speciale regels. Lees welke regels er bijvoorbeeld komen kijken bij het aanvragen van een omgevingsvergunning.
8. Bedenk of u horeca wilt runnen op uw camping
Start u een café, restaurant of een andere horecaonderneming op uw camping? Dan heeft u in veel gemeenten een exploitatievergunning nodig. Aan welke voorwaarden u moet voldoen, verschilt per gemeente.