Bij een APK (Algemene Periodieke Keuring) controleert een RDW-erkend garagebedrijf of keuringsstation uw voertuig. Lees meer
U moet uw voertuig regelmatig laten keuren. U moet een Algemene Periodieke Keuring (APK) laten doen bij een garage of keuringsstation met een RDW-erkenning. Ook voor aanhangwagens boven de 3.500 kg geldt de APK-plicht.
Aan welke eisen moet uw voertuig voldoen?
De APK-keuring wordt gedaan door een keurmeester op basis van de Wegenverkeerswet 1994. Hij let op de verkeersveiligheid, het milieu en de juiste kentekenregistratie. In het APK-handboek staan de keuringseisen. Het handboek is voor keurmeesters gemaakt en daarom technisch.
Is APK verplicht?
Een Algemene Periodieke Keuring (APK) is niet altijd verplicht. Bijvoorbeeld voor voertuigen van 50 jaar en ouder (oldtimers) is een APK-keuring niet verplicht. Wordt een voertuigen van 50 jaar of ouder gebruikt als taxi, bus, ov-auto of voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen? Dan geldt wel de APK-plicht.
APK-plicht tractors
Vanaf 1 mei 2021 geldt de APK-plicht voor landbouwtrekkers en bosbouwtrekkers met een maximum snelheid van boven de 40 km/u.
Moet u uw aanhanger laten keuren?
De regelgeving APK geldt ook voor aanhangers. Bent u eigenaar van een aanhangwagen die zwaarder is dan 3.500 kg? Dan moet u uw aanhanger laten keuren. De APK-plicht geldt niet voor Landbouwaanhangwagens.
Wanneer moet u uw voertuig laten keuren?
In het APK-keuringsschema van de RDW staat wanneer u uw voertuig (personenauto, aanhanger of vrachtauto) voor het eerst moet laten keuren. U moet daarna meestal ieder jaar uw voertuig laten keuren voordat uw APK vervalt.
Wanneer verloopt uw APK?
Op het APK-keuringsrapport staat wanneer de APK vervalt. U kunt dat ook met de RDW kentekencheck controleren.
Voertuig in het buitenland laten keuren
Heeft uw auto, aanhanger of vrachtauto een Nederlands kenteken? Dan kunt u het voertuig bij een aantal keuringsstations in België en Spanje voor de APK laten keuren.
Uw voertuig is afgekeurd
Is uw voertuig afgekeurd? En bent u het er niet mee eens? Dan kunt u direct bij de keuring bezwaar maken tegen het resultaat van de APK-keuring. Achteraf bezwaar maken is niet mogelijk. Ook mag u uw voertuig niet verplaatsen en mogen er geen reparaties worden gedaan.
Zonder APK niet de weg op
U mag niet rijden zonder geldige APK als uw voertuig APK-plichtig is. Doet u dat wel, dan krijgt u daarvoor een boete van de RDW of de politie. Krijgt u een ongeluk met een niet-goedgekeurd voertuig? Dan keert uw verzekeringsmaatschappij mogelijk geen geld uit.