Heeft u een zuivelbedrijf? Dan moet u geregistreerd zijn of een erkenning hebben. Lees hier hoe.
Heeft u een zuivelbedrijf? Alle zuivelbedrijven moeten een erkenning hebben óf geregistreerd zijn. Erkenning of registratie gebeurt bij het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ). Het COKZ kan daardoor toezicht houden op de veiligheid van de voedselproductie.
Deze zuivelbedrijven moeten een erkenning hebben:
- ontvangers van boerderijmelk (verwerking en op- en overslag van melk)
- fabrieksmatige zuivelbereiders
- opvolgende bereiders
- kaasveredelaars
- opslaglocaties met geconditioneerde temperatuur
- bereiders van bijzondere voeding
- boerderijzuivelbereiders en kleinschalige zuivelbereiders
Deze zuivelbedrijven hoeven geen erkenning te hebben, maar moeten zich wel registreren:
- melkveehouderijen
- bedrijven met ongeconditioneerde opslag van zuivelproducten
- bedrijven die zuivelproducten maken en deze direct aan de eindverbruiker/consument verkopen
Erkenning of registratie aanvragen
U vraagt erkenning of een registratie aan in het COKZ-register bij COKZ. Om een erkenning of registratie te krijgen moet u onder meer voldoen aan de voorschriften uit het hygiënepakket.
Is uw bedrijf geregistreerd bij het COKZ? Dan hoeft u zich niet ook te laten registreren bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het register wordt aangeboden door NVWA, maar COKZ houdt er toezicht op.
Als u stopt met uw bedrijfsactiviteiten waarvoor u een erkenning of een registratie nodig heeft, moet u de erkenning of registratie beëindigen.
Gegevens van melk en melkproducten doorgeven
Heeft u een zuivelverwerkingsbedrijf? U moet jaarlijks informatie over de hoeveelheden verwerkte melk en melkproducten die u heeft geproduceerd, doorgeven aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).