Bent u ondernemer? Dan kunt u inspecteurs op bezoek krijgen. Bijvoorbeeld van de Nederlandse Arbeidsinspectie, de Belastingdienst of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Deze inspecteurs controleren of u zich aan de regels houdt voor bijvoorbeeld brandveiligheid, milieu en arbeidsomstandigheden.
Wat mag een inspecteur?
Een inspecteur moet zich houden aan de regels uit de Algemene wet bestuursrecht (Awb). De inspecteur mag bijvoorbeeld:
- bij u langskomen zonder dit vooraf aan u te laten weten
- uw bedrijfspand binnengaan zonder uw toestemming (als u een bedrijf aan huis heeft, mag dit alleen met uw toestemming)
- uw bedrijfsauto, schip of een ander bedrijfsvoertuig onderzoeken, bijvoorbeeld om te kijken wat u vervoert (de inspecteur mag u verplichten om het voertuig stil te zetten)
- monsters nemen, documenten bekijken en documenten kopiëren (als dit niet op locatie kan dan mag de inspecteur monsters of documenten meenemen, u krijgt hiervan een schriftelijk bewijs)
De inspecteur moet zich altijd legitimeren.
Wat moet u doen bij een inspectie?
Tijdens de inspectie moeten u en uw medewerkers:
- meewerken, door bijvoorbeeld op verzoek deuren of verpakkingen te openen, zaken te verplaatsen en documenten of andere gegevens op te zoeken
- antwoord geven op de vragen van de inspecteur (dit hoeft niet als u geheimhoudingsplicht heeft vanuit uw ambt, beroep of de wet)
Inspectieresultaten openbaar maken
De inspecteur bespreekt de uitkomsten van het onderzoek (inspectieresultaten) met u en maakt een rapport. Dit rapport wordt vaak openbaar gemaakt. Hierdoor zijn de naam van uw bedrijf of organisatie en de inspectieresultaten zichtbaar. Bijvoorbeeld op de website van de inspectiedienst.
Welke organisaties voeren inspecties uit?
Deze organisaties kunnen bijvoorbeeld bij u langskomen voor een inspectie:
- Autoriteit Consument & Markt (ACM)
- Belastingdienst
- Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
- Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)
- Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed
- Nederlandse Arbeidsinspectie
- Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
- Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI)
Boetes
Blijkt uit het onderzoek van de inspecteur dat u zich niet aan de regels houdt (overtreding) of dat er gevaar bestaat dat u de regels overtreedt? De inspectiedienst laat u weten wat u moet doen om de overtreding te herstellen (herstelsanctie). Volgt u dit advies niet? Dan krijgt u afhankelijk van de situatie een:
- last onder dwangsom, u krijgt de tijd om de overtreding alsnog te herstellen en moet een boete betalen als u dit niet doet
- last van bestuursdwang, de inspectiedienst herstelt de overtreding (en mag tot dit is gebeurd bijvoorbeeld spullen meenemen of uw terrein afsluiten) en u betaalt alle kosten
- bestuurlijke boete, deze kunt u soms krijgen zonder dat u eerst de kans krijgt om de overtreding te herstellen
Elke inspectiedienst van de overheid (of organisatie die werkt voor de overheid) mag dit. Bent u het niet eens met een sanctie? Dan kunt u bezwaar maken bij de inspectiedienst die u de sanctie heeft gegeven.