U wilt voorkomen dat uw partner aansprakelijk is voor schulden van uw bedrijf. Dan is de manier waarop uw relatie is vastgelegd van groot belang. Ook de rechtsvorm van uw bedrijf is bepalend. Bijvoorbeeld: bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) loopt uw partner meer risico dan bij een besloten vennootschap (bv).
Aansprakelijkheid afhankelijk van rechtsvorm
De aansprakelijkheid van uw partner is afhankelijk van de rechtsvorm van uw bedrijf. Er zijn rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid.
Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid
Hierbij zijn u en uw partner niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden van uw bedrijf.
- besloten vennootschap (bv)
- naamloze vennootschap (nv)
- coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij
- stichting
- vereniging
Er zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld: u bent wel persoonlijk aansprakelijk bij aantoonbaar wanbeleid.
Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid
Hierbij is er geen verschil tussen uw privévermogen en zakelijk vermogen. Schulden van uw bedrijf kunnen op uw privévermogen verhaald worden. Dus ook op dat van uw partner, als daar niets voor geregeld is.
Geen bescherming bij een man-vrouwfirma
Wanneer u samen met uw man of vrouw in een vof zit, heeft u een zogenaamde man-vrouwfirma. Dan bent u allebei aansprakelijk met uw privévermogen en biedt trouwen onder huwelijksvoorwaarden geen bescherming.
Aansprakelijkheid afhankelijk van burgerlijke staat
Er zijn 3 manieren om uw relatie officieel vast te leggen. De manier die u kiest, bepaalt de aansprakelijkheid van uw partner.
Samenlevingscontract
Woont u samen? Dan zijn uw bezittingen en schulden in principe gescheiden. Zo kunt u ervoor kiezen alles te delen zolang het goed gaat met uw bedrijf. En uw bezittingen te scheiden zodra het slecht gaat.
Trouwen of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen
Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen is alles van u samen. Dus kan het vermogen van uw partner aangesproken worden. Gaat het heel slecht met uw bedrijf? Dan loopt u het risico dat u niet alleen uw onderneming kwijtraakt. Maar ook de privévermogens van u en uw partner.
Getrouwd na 2018: beperkte gemeenschap van goederen
Bent u voor 1 januari 2018 gehuwd, zonder het maken van huwelijkse voorwaarden? Dan bent u getrouwd in gemeenschap van goederen. U deelt alle baten en schulden die u in het huwelijk krijgt, maar ook alles dat u voor het huwelijk al had.
Bent u na 1 januari 2018 getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden? Dan geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Uitgangspunt is dat alles dat u vanaf het huwelijk verkrijgt, tot de gemeenschap behoort. Alles dat u voor het huwelijk al had, hoort tot uw privévermogen. Ook uw onderneming. Dat geldt niet automatisch voor de winst van uw onderneming. Lees meer over de beperkte gemeenschap van goederen.
Trouwen of geregistreerd partnerschap met huwelijkse voorwaarden of partnerschap voorwaarden
Met huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kunt u vastleggen dat uw partner privé niet aansprakelijk is voor de schulden van uw bedrijf. Deze voorwaarden worden ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de rechtbank. Dit register is openbaar.
Gemeenschap van goederen omzetten naar huwelijkse voorwaarden
U bent al getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen. Maar u gaat bijvoorbeeld starten als ondernemer. Dan kunt u alsnog kiezen voor huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Hiervoor gaat u naar de notaris. De notaris stelt dan een akte van verdeling op, zodat duidelijk is welke bezittingen en schulden van welke partner zijn.
Huwelijkse voorwaarden omzetten na het stopzetten van eigen bedrijf
Heeft u uw bedrijf verkocht, bent u gestopt of gaat u met pensioen? Dan kan het voordelig zijn de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden om te zetten in gemeenschap van goederen. Uw erfgenamen betalen dan namelijk minder successierechten als u overlijdt.
Bankrekening privé en zakelijk scheiden
Het is aan te raden uw geldstromen privé en zakelijk altijd te scheiden. Alleen zo heeft u altijd duidelijk voor ogen wat van u en uw partner privé is en wat van uw bedrijf is. Bovendien kunt u bepaalde kosten, zoals zakelijk tanken, alleen aftrekken bij de Belastingdienst als deze met een zakelijke rekening zijn betaald.
Partner wel of niet laten meetekenen bij lening?
Het komt vaak voor dat een partner mee moet tekenen bij het aangaan van een lening bij de bank. Zodra er meegetekend is, is ook uw partner aansprakelijk voor de betreffende schuld.