Sommige apparaten, auto’s en gebouwen moeten een energielabel hebben. Hierop staat het energieverbruik. Lees meer.
Sommige apparaten, auto’s en gebouwen moeten een energielabel hebben. Op dit energielabel staat het energieverbruik. En hoe energiezuinig het is vergeleken met dezelfde soort producten.
Energielabel voor elektrische apparaten
Een energielabel is verplicht voor verschillende elektrische apparaten, zoals:
- koelkasten en vriezers
- televisies
- wasmachines
- wasdrogers
- stofzuigers
- vaatwassers
- ovens
- cv-ketels
- lampen
- airconditioners
Fabrikant moet energiezuinigheid meten
Bent u fabrikant van elektrische apparaten? Dan meet u zelf hoe zuinig het apparaat is met energie. De gegevens komen op een label dat u meestuurt naar de winkelier. De winkelier brengt het label aan op de buitenkant van het apparaat. Het label moet altijd goed te zien zijn.
Energielabel voor auto's
Alle nieuwe personenauto's moeten een energielabel hebben. Het energielabel laat zien hoe energiezuinig de auto is vergeleken met auto's in dezelfde klasse.
Europees bandenlabel
Verkoopt u autobanden? Het Europees bandenlabel geeft informatie over het brandstofverbruik, de veiligheid en het geluid. Alle Europese verkooppunten van autobanden moeten met een Europees bandenlabel werken. Dit betekent dat:
- alle banden in uw verkooppunt het bandenlabel (sticker) moeten hebben op het loopvlak van de band
- u klanten moet informeren over het bandenlabel voordat zij een band kopen
- u op of bij de rekening aangeeft welk bandenlabel bij de verkochte band hoort
- u het label van de band in promotiemateriaal en op uw website zet
Energielabel voor woningen
Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen en appartementen. Het label laat zien hoe energiezuinig de woning is. U geeft het energielabel aan de nieuwe koper of huurder. Dat geldt voor nieuwe en voor bestaande gebouwen. U moet een erkend energie-adviseur inhuren om een energielabel aan te vragen.
Energielabel voor utiliteitsgebouwen
Als u een utiliteitsgebouw oplevert, verkoopt of verhuurt is een energielabel utiliteitsgebouwen meestal verplicht. Utiliteitsgebouwen zijn bijvoorbeeld kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen. Een gecertificeerde energieadviseur moet een energielabel voor u opstellen. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.
Heeft u een publiek gebouw van meer dan 250 m2 met een energielabel? Zoals een winkel, supermarkt, restaurant, schouwburg, bank of hotel. Dan moet u het label zichtbaar voor bezoekers ophangen. Bijvoorbeeld naast de receptie of de ingang. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dit.