Vervoert u voor uw werk goederen tussen bedrijven? Dan bent u beroepsgoederenvervoerder. U heeft vaak 1 of meer vergunningen nodig van de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO).
Vergunning voor vervoer binnen de EU
U heeft een eurovergunning als u voor uw beroep goederen vervoert met:
- een voertuig met een laadvermogen van meer dan 500 kilo
- een voertuig met een toelaatbare maximum massa van meer dan 2500 kilo
U vindt dit op de kentekencard van uw voertuig.
Voorwaarden voor een eurovergunning
Als u een eurovergunning wilt aanvragen, moet uw transportbedrijf voldoen aan de voorwaarden van NIWO:
- Uw bedrijf moet bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staan op een adres in Nederland.
- U moet een VOG Rechtspersonen aanvragen, of een VOG Natuurlijke Personen als u een eenmanszaak vormt.
- U moet een vakbekwame vervoersmanager in dienst hebben of extern inhuren.
- U moet beschikken over ten minste 1 voertuig waarmee u de goederen vervoert.
- Uw bedrijf moet genoeg eigen vermogen hebben, hoeveel dit moet zijn neemt toe per voertuig in uw onderneming.
- Elk voertuig in uw onderneming keert minstens 1x per 8 weken terug naar Nederland (return home vehicle).
Uw eurovergunning is maximaal 5 jaar geldig.
Extra vergunningbewijs aanvragen
Heeft u een eurovergunning en breidt u uw bedrijf uit met 1 of meer extra voertuigen? Voor nieuwe voertuigen moet u een extra vergunningbewijs aanvragen bij NIWO. Het extra vergunningbewijs verloopt tegelijk met uw eurovergunning.
Vergunning voor vervoer buiten de EU
Voor vervoer buiten de EU moet u naast een eurovergunning ook een ritmachtiging of een CEMT-vergunning aanvragen. Een ritmachtiging is geldig voor 1 heen- en terugrit. Met een CEMT-vergunning kunt u gedurende 1 jaar voor uw werk goederen van, naar en door de CEMT-landen vervoeren. U moet voldoen aan de emissie- en veiligheidseisen van de CEMT. U kunt een CEMT-vergunning alleen aanvragen als u al een eurovergunning heeft.
Vergunning voor eigen vervoer
Met eigen vervoer vervoert u goederen van of voor uw eigen bedrijf. Hiervoor heeft u geen vergunning nodig binnen de EU. U moet wel kunnen aantonen dat het om eigen vervoer gaat. Wilt u naast uw eigen goederen ook producten van derden vervoeren? Dan moet u alsnog een eurovergunning aanvragen.
Als u eigen vervoer doet buiten de EU heeft u soms een ritmachtiging nodig.
Ontheffing exceptioneel transport (LZV)
Vervoert u een lading die groter of zwaarder is dan de wet toestaat met een Lange Zware Vrachtautocombinatie (LZV)? Dan moet u een LZV-ontheffing aanvragen bij de RDW. De Algemene Voorwaarden voor Exceptioneel Transport (AVET) stelt verplichtingen en aansprakelijkheden voor zowel de vervoerder als de afzender.
Bestuurdersattest voor buitenlandse chauffeurs
Wilt u een chauffeur van buiten de EU in dienst nemen? Dan mogen zij alleen op uw vrachtwagens rijden met een bestuurdersattest. U moet het bestuurdersattest aanvragen bij NIWO namens uw chauffeur. De chauffeur moet hiervoor in Nederland wonen en een rijbewijs C met Code 95 hebben, en beschikken over een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA).
Cabotage
Vervoert u goederen met vertrek- en eindpunt in 1 ander Europees land? Dan doet u aan cabotagevervoer. U mag maximaal 3 cabotageritten per 7 dagen rijden. Hierna moet het voertuig verplicht dit land uit. Na de laatste toegestane cabotagerit is er een 'cooling-off periode' en mag het voertuig 4 dagen lang geen cabotageritten in dit land meer maken. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dit in Nederland.
Toelating- of wijzigingskeuring van voertuig voor koelvervoer
Gaat u levensmiddelen die snel kunnen bederven, in of naar het buitenland vervoeren met een koelvoertuig? Dan is een toelating- of wijzigingskeuring van voertuig voor koelvervoering verplicht.
Er zijn twee soorten koelvervoer:
- koelvervoer ATP, een voertuig met een geconditioneerde laadbak (met gecontroleerde temperatuur), gebruikt voor het internationaal vervoer van levensmiddelen die snel bederven.
- koelvoertuig VWA, een voertuig met een geconditioneerde laadbak (met gecontroleerde temperatuur), gebruikt voor het nationaal vervoer van niet volledig doorgekoeld varkensvlees, rundvlees en kalfsvlees.
Voor het aanvragen van een toelatingskeuring of wijzigingskeuring vult u het aanvraagformulier ATP of VWA in en neem u contact op met de RDW.