Wilt u duikwerkzaamheden uitvoeren? Dan moet u dit meestal van tevoren melden en een persoonscertificaat hebben. Lees de regels.
Duikwerk heeft verschillende arbeidsrisico's. Duikers werken onder overdruk, op plaatsen met risico's (koud water en scheepsverkeer). Ze doen vaak zwaar werk waarbij ze in aanraking kunnen komen met chemische stoffen of verontreinigd water.
Duikwerkzaamheden melden
U moet deze duikwerkzaamheden van tevoren melden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie:
- dieper dan 9 meter
- bij een stroming sneller dan 0,5 meter per seconde
- met voorgenomen decompressie
- met een ademgas anders dan lucht
- langer dan een week
- voor de ondergrondse winningsindustrie of de winningsindustrie die delfstoffen wint met behulp van boringen
Uw melding moet minstens 5 werkdagen voordat u begint met de duikwerkzaamheden binnen zijn bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. U gebruikt hiervoor het online meldformulier. U heeft hiervoor autorisatie nodig. Heeft u dat nog niet, dan kunt u autorisatie aanvragen.
Doet u duikwerkzaamheden bij mijnbouw, windmolenparken of delfstoffenwinning? Dan moet u deze melden bij Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) via [email protected].
Persoonscertificaat
Werkt u onder overdruk? Dan is een persoonscertificaat verplicht voor:
- duikers
- duikploegleiders
- duikmedisch begeleiders
- duikerartsen
U kunt een persoonscertificaat halen door een opleiding te doen bij een erkende opleidingsinstelling. Een certificaat is 4 jaar geldig, behalve het persoonscertificaat duikmedisch begeleider (2 jaar geldig). Daarna moet u zich opnieuw certificeren. U moet kunnen bewijzen dat u een doorlopende beroepservaring heeft om een verlening van uw persoonscertificaat te krijgen. Stichting Werken onder Overdruk (SOWD) houdt een Openbaar Register van Certificaathouders bij.
Veiligheidsregels
Bent u werkgever? Dan zet u in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) welke risico’s er zijn voor de duikwerkzaamheden die uw bedrijf doet. Ook maakt u een werkinstructie met veiligheidsmaatregelen en noodprocedures op de werkplek. U geeft uw personeel informatie over hoe zij zo veilig mogelijk kunnen werken. En u moet controleren of ze zich aan de regels houden.
Duikuitrusting en onderhoud
Uw personeel mag alleen werken met apparatuur en gereedschap dat in goede staat is. Ook moet u laten zien dat u het materieel goed onderhoudt. Daarvoor houdt u een onderhoudsregistratie bij.
Huurt u een duiker in en heeft die zijn eigen duikuitrusting en beschermingsmiddelen? Dan moet u als werkgever controleren dat zijn uitrusting goed beschermt bij het duikwerk.
Werktijden en rusttijden
Speciale regels voor werk- en rusttijden voor duikers staan in de Arbeidstijdenwet.