Komt uw werknemer zijn persoonlijke financiële verplichtingen niet na? Lees hier wat loonbeslag betekent voor u als werkgever.
Komt uw werknemer zijn persoonlijke financiële verplichtingen niet na? Dan kan een gerechtsdeurwaarder beslag leggen op (een deel van) zijn loon. Dat heet loonbeslag. Hiervoor is een uitspraak van de rechter nodig. U bent als werkgever wettelijk verplicht aan dit loonbeslag mee te werken. U mag hiervoor geen kosten in rekening brengen bij uw werknemer.
Loonbeslag en beslagexploot
De deurwaarder geeft u bij loonbeslag een kopie van de uitspraak van de rechter (vonnis) en een beslagexploot. Een beslagexploot is een officieel document. Daarin staat dat de deurwaarder loonbeslag legt op het salaris van uw werknemer. Vanaf dat moment moet u het loon dat onder het loonbeslag valt aan de deurwaarder betalen. U mag uw werknemer niet meer betalen dan de beslagvrije voet.
Beslagvrije voet
De gerechtsdeurwaarder kan geen beslag leggen op het hele salaris van uw werknemer. Een deel van zijn loon mag hij houden voor levensonderhoud en vaste lasten. Dat heet de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is minimaal 90% van de bijstandsnorm inclusief vakantiegeld. U kunt de beslagvrije voet eenvoudig zelf berekenen.
Loonbeslag aanmelden bij beslagregister
Gerechtsdeurwaarders moeten loonbeslag aanmelden bij het Digitaal beslagregister voor gerechtsdeurwaarders (DBR).