Een ngo is een non-profit organisatie met een maatschappelijk, sociaal of wetenschappelijk doel. Dat doel kan zowel nationaal als internationaal gericht zijn. Bijvoorbeeld voor ontwikkelingshulp of ontwikkelingssamenwerking. Ngo's hebben vaak één duidelijk thema waar zij zich mee bezighouden. Ngo’s werken meestal met vrijwilligers. Wilt u zelf een non-profit organisatie gaan starten? Dan moet u zich laten inschrijven als stichting bij KVK.
Wat is een ngo?
Ngo betekent niet-gouvermentele organisatie. Het zijn organisaties zonder een winstdoel, die zich meestal inzetten voor het milieu, armoede en mensenrechten. Een ngo is dus geen overheid. Het zijn non-profit organisaties die werken met vrijwilligers en geld krijgen van donateurs.
Ngo’s kunnen ook gesprekpartners zijn voor overheden. Bijvoorbeeld voor advies of bemiddeling bij problemen van kinderarbeid of mensenrechten. Sommige ngo's richten zich speciaal op ontwikkelingslanden, ontwikkelingssamenwerking of ontwikkelingshulp.
Bekende voorbeelden van ngo’s zijn Greenpeace, Artsen zonder Grenzen, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling en UNICEF Nederland.
Hoe start u een ngo?
Het starten van een ngo begint met het oprichten van een stichting. Een stichting is een rechtsvorm die u moet laten inschrijven in het handelsregister van KVK.
Werf donateurs voor uw ngo
Een ngo kan niet zonder donateurs. U kunt in uw eigen omgeving beginnen met het werven, bijvoorbeeld door te netwerken tijdens bijeenkomsten en evenementen. Maar uw bereik wordt natuurlijk groter met een eigen website en sociale media. Via reclame of interviews op radio en tv wordt uw ngo nog bekender bij een groter publiek.
Zoek vrijwilligers
Een stichting draait dankzij vrijwilligerswerk. Dus u heeft vrijwilligers nodig. Gebruik alle media om ze te bereiken. Uw website en sociale media bijvoorbeeld. Maar ook traditionele kanalen zoals folders en advertenties of mond-tot-mondreclame via uw bestuursleden of donateurs. Kortom, maak overal bekend dat u mensen nodig heeft voor vrijwilligerswerk.
Subsidies voor ontwikkelingshulp en ontwikkelingssamenwerking
Zakendoen met ontwikkelingslanden en opkomende markten biedt kansen voor Nederlandse bedrijven. Dus ook voor ngo’s. Er zijn subsidies en regelingen die ondernemers kunnen helpen om een bijdrage te leveren aan betere producten, werkgelegenheid, nieuwe technologie en algemene ontwikkeling. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale financieringen voor ngo’s met waterprojecten in ontwikkelingslanden. Bekijk alle subsidies die interessant kunnen zijn voor uw non-profit organisatie.
Samenwerken met de Verenigde Naties
Ngo's worden vaak door de Verenigde Naties (VN) ingeschakeld om deel te nemen aan projecten voor onder meer ontwikkelingshulp of ontwikkelingssamenwerking. De VN kopen jaarlijks voor 14 miljard dollar in via aanbestedingen. Bijvoorbeeld voor het leveren van hulpgoederen of diensten voor rampgebieden en ontwikkelingslanden. Maar ook als gesprekspartner voor ontwikkelingssamenwerking op het gebied van onderwijs, landbouw, milieu en mensenrechten. Check of de VN ook iets voor uw non-profit organisatie is.