Wanneer u uw brood verdient met kunst, medische hulp of lesgeven, dan oefent u volgens de wetgeving voor ondernemers een vrij beroep uit. Op deze pagina leest u wat een vrij beroep is, welke vrije beroepen er zijn en waar u rekening mee moet houden als u een vrij beroep heeft.
Wat is een vrij beroep?
U heeft een vrij beroep wanneer een opdrachtgever u inhuurt, omdat u een specialisme heeft. U werkt zelfstandig en kunt voor uw werk niet iemand anders in uw plaats sturen. Dat wil zeggen dat u uw beroep voor eigen rekening doet en zelf risico neemt. In de praktijk gaat het om beroepen met een vorm van (intellectuele) dienstverlening. Bijvoorbeeld een advocaat, notaris en makelaar. Daarnaast oefenen bijvoorbeeld ook vertalers, architecten, kunstenaars en huisartsen een vrij beroep uit.
Overzicht vrije beroepen
Onderstaand vindt u een lijst van vrije beroepen. Dit overzicht is niet volledig.
- Advocaat
- Accountant-administratieconsulent
- Alternatieve genezer
- Belastingconsulent
- Bouwkundig architect
- Dierenarts
- Diëtist
- Fysiotherapeut
- Gerechtsdeurwaarder
- Huidtherapeut
- Huisarts
- Interieurarchitect
- Juridisch adviseur
- Kunstenaar
- Leraar
- Logopedist
- Medisch specialist
- Notaris
- Oefentherapeut Cesar/Mensendieck
- Organisatieadviseur
- Orthopedagoog
- Psycholoog
- Raadgevend adviseur
- Redacteur
- Registeraccountant
- Stedenbouwkundige
- Tandarts
- Tandarts-specialist
- Tolkvertaler
- Tuin- en landschapsarchitect
- Verloskundige
Schrijf u in bij KVK
Begint u in één van de vrije beroepen voor uzelf, dan moet u zich net als alle andere ondernemers verplicht inschrijven in het handelsregister van KVK. U hoeft zich niet apart in te schrijven bij de Belastingdienst. Dat gebeurt automatisch.
Beroepsgeheim
Het beroepsgeheim geldt niet voor iedereen, maar wel voor onder meer advocaten, notarissen, artsen en psychologen. Dat betekent dat u zwijgt over feiten en gegevens van uw cliënt of opdrachtgever. Doet u dat niet, dan kunnen uw cliënten een klacht indienen bij het tuchtcollege.