Wilt u jongeren in dienst nemen? Lees welke speciale regels gelden voor arbeid door kinderen en jongeren tot 18 jaar.
Wilt u jongeren in dienst nemen? Voor arbeid door kinderen en jongeren tot 18 jaar gelden speciale regels. Bijvoorbeeld over het soort werk en de werk- en rusttijden. De regels verschillen per leeftijd. Kinderen van 13 tot 16 jaar mogen buiten schooltijd en in vakanties onder voorwaarden werken. Jongeren vanaf 16 jaar mogen bijna elk soort werk doen. Voor medewerkers van 15 tot en met 20 jaar geldt het minimumjeugdloon.
Kinderen tot 13 jaar
Kinderen onder de 13 jaar mogen nog niet werken. Het verbod van kinderarbeid geldt voor alle kinderen jonger dan 13 in Nederland. Ook voor kinderen met een andere nationaliteit.
Kinderen van 12 jaar mogen alleen werken als het een werkstraf is. Ook gelden er maximale werktijden en verplichte rusttijden voor kinderen van 12 jaar.
Kinderen van 13 en 14 jaar
Kinderen van 13 en 14 jaar mogen klusjes doen op schooldagen en vrije dagen. Zij mogen niet werken in een fabriek, met machines of in de buurt van machines. Sommige werkzaamheden zijn verboden voor kinderen met deze leeftijd. Ze mogen op schooldagen minder werken dan in vakanties. Op zondag mogen zij niet werken. Voor kinderen van 13 en 14 jaar gelden maximale werktijden en verplichte rusttijden.
Kinderen van 15 jaar
Kinderen van 15 jaar mogen zelfstandig licht werk doen na school en in de vakanties. Zij mogen niet werken in een fabriek en met of bij machines. Kinderen van 15 mogen maximaal 5 dagen per week werken. Op zondag mogen zij onder bepaalde voorwaarden werken. Voor kinderen van 15 jaar gelden maximale werktijden en verplichte rusttijden.
Jongeren van 16 en 17 jaar
Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna elk soort werk doen. Ze mogen geen gevaarlijk werk doen. Bijvoorbeeld werken met gevaarlijke stoffen of in veel lawaai. Het werk mag er niet voor zorgen dat ze niet naar school kunnen. Alleen onder deskundig toezicht mogen ze risicovol werk doen. Voor jongeren van 16 en 17 jaar gelden maximale werktijden en verplichte rusttijden.
Maatschappelijke stage en beroepsstage
Kinderen van 13 tot en met 15 jaar mogen tijdens hun maatschappelijke stage licht werk doen. U sluit hiervoor een stageovereenkomst af met de school. Voor een maatschappelijke stage gelden bepaalde werktijden en rusttijden. Kinderen van 14 en 15 jaar mogen onder bepaalde voorwaarden een beroepsstage lopen. Zij mogen tijdens deze stage ook licht werk doen in een fabriek of met machines. Het kind werkt onder begeleiding. U sluit hiervoor een stageovereenkomst af met de school. Het kind en de ouders of verzorgers moeten deze stageovereenkomst tekenen.
Kranten bezorgen
Kinderen van 15 jaar mogen kranten en reclamefolders bezorgen. Er zijn wel speciale regels voor het bezorgen van ochtendkranten. U moet ook een bezorgovereenkomst laten tekenen door het kind en de ouders of verzorgers.
Vakantiewerk
U mag jongeren buiten schooltijd en in schoolvakanties meer uren laten werken dan in schoolweken. Op Rijksoverheid.nl ziet u welk werk jongeren per leeftijd mogen doenen hoe lang ze mogen werken.
Jongeren met een eigen onderneming
Jongeren onder de 18 jaar mogen een eigen onderneming hebben. Ze hebben daarvoor wel toestemming van hun ouders of verzorgers nodig. Jongeren van 16 of 17 jaar kunnen een handlichting aanvragen bij de kantonrechter. Daarmee zijn ze zelf aansprakelijk voor hun handelingen. Jongeren onder de 16 hebben altijd toestemming nodig en kunnen geen handlichting aanvragen.
Werken in de horeca
Kinderen onder de 16 jaar mogen niet werken in ruimten waar alcohol wordt geschonken of als maaltijdbezorger. Bijvoorbeeld voor een restaurant of fastfoodketen.
Werken voor radio, tv, film of theater
Wilt u een kind jonger dan 13 jaar laten meedoen aan een uitvoering zoals een reclame, modeshow of televisieprogramma? Dan heeft u een ontheffing op het verbod op kinderarbeid nodig. Deze ontheffing vraagt u aan bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. U moet zich houden aan bepaalde werktijden en rusttijden. Wilt u een kind van 13 jaar of ouder laten meedoen aan een uitvoering? Dan heeft u geen ontheffing nodig. Het kind moet wel begeleiding krijgen van een deskundige. En u moet zich houden aan bepaalde werktijden en rusttijden.