Een laagdrempelige tool die teksten begrijpelijker maakt
Deze zomer vond alweer de tweede editie van Startups for Society – The Connection plaats! Tijdens hét start-up event van Midden-Brabant werden 10 startups uit de regio bij Midpoint Brabant-partner Station88 uitgeroepen tot Rising Stars. Startups die impact maken op de samenleving hebben hier een streepje voor. Benieuwd hoe het nu met de deelnemers is? Dat vertellen ze je met trots in deze serie van 10 artikelen!
Een van de winnaars van The Connection is Tolkie. Als rasechte impact startup houden zij zich bezig met het oplossen van een maatschappelijk probleem, namelijk laaggeletterdheid. In Nederland zijn volgens de officiële cijfers zo’n 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Tolkie probeert dit op te lossen middels een tool die organisaties op hun website kunnen plaatsen zodat lezers automatisch leeshulp krijgen bij moeilijke woorden.
Drempels wegnemen
De initiatiefnemers van Tolkie zijn Jeroen van de Nieuwenhof en Laurens van den Berg. Jeroen legt het idee van Tolkie uit. “Tolkie richt zich op mensen die moeite hebben met lezen, ongeacht hun opleidingsniveau of taalachtergrond. We willen de drempels wegnemen die hen belemmeren om geschreven informatie te begrijpen. Dat kan bijvoorbeeld door het toevoegen van een voorleesfunctie, voor hen die niet zo goed kunnen lezen, of door het bieden van een vertalingsfunctie voor niet-Nederlandssprekers, of het uitleggen van moeilijke woorden. Zo wordt geschreven berichtgeving een stuk beter te begrijpen.”
Die drempel waar Jeroen het over heeft, is nog best hoog, zo vertelt hij. “Op het onderwerp laaggeletterdheid rust nog een flink taboe. Mensen schamen zich en erkennen het probleem bij zichzelf vaak niet. Dat maakt het een lastige doelgroep om te bereiken. Daarom is Tolkie een laagdrempelige tool die hulp biedt waar dat nodig is, op een neutrale wijze kan iemand die het nodig heeft er snel en simpel gebruik van maken. We verkopen de software aan bedrijven en instellingen: denk bijvoorbeeld aan overheden, woningcorporaties, financiële instellingen, zorginstellingen en zelfs journalistieke organisaties. Vervolgens kan de doelgroep gratis gebruik maken van Tolkie.”
Deelname aan The Connection
Ook Jeroen was 4 juli aanwezig bij The Connection. Hier mocht hij Tolkie presenteren, maar ook een million dollar question voorleggen aan de andere ondernemers. Voor Jeroen een nuttige ervaring. “Omdat je de mogelijkheid krijgt om jezelf aan anderen te presenteren leer je ontzettend veel. Ons vraagstuk ging over hoe we als klein, lean bedrijf financiering kunnen aantrekken. De discussie en verschillende visies die daarop volgden waren erg interessant. Het is mooi om te zien hoe je in een informele, relaxte sfeer toch tot concrete ideeën kunt komen. Dat sprak me erg aan.”
The Connection is in essentie -en naam- natuurlijk een evenement waar genetwerkt mag worden en waar waardevolle connecties opgedaan kunnen worden. Ook voor Tolkie is dat het geval, vertelt Jeroen. “Je komt heel doelgericht in contact met bedrijven die iets voor je kunnen betekenen. Als beginnende startup is dat ontzettend belangrijk. Je breidt je netwerk uit met soortgelijke ondernemers en startups. In de nasleep van The Connection heb ik een aantal gesprekken gevoerd. Ik heb nog een afspraak met een soortgelijk bedrijf, om verder te sparren over hoe zij dingen gedaan hebben, en wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen. Zo kom je samen verder.”
De toekomst voor Tolkie Voor Jeroen en zijn compagnon Laurens is het nu zaak om Tolkie te laten groeien. “We hebben onze eerste, betalende klanten. Dat klantenbestand willen we het komende jaar gaan uitbreiden. Verder zijn we een klein, lean bedrijf dus zijn we hard op zoek naar investeerders. Natuurlijk zijn we ondertussen voortdurend bezig met het verbeteren van ons product. Als startup, maar zeker ook als software-ontwikkelaar, is je product eigenlijk nooit ‘af’: er is altijd iets dat beter kan. En eigenlijk is dat juist het mooie eraan.”
Contact
Wil jij ook met jouw startup de volgende stap zetten? Neem dan contact op met de businessdevelopers van Midpoint Brabant via https://midpointbrabant.nl/startups/
Startups for Society – The Connection is mogelijk gemaakt door:
Station88, Midpoint Brabant, Gemeente Tilburg, Tilburg University, Fontys, Avans, IQONIC, JADS, MindLabs, Braventure en MarketingTilburg.