Eigenlijk is mijn vrouw Ine de baas lacht Marco van Strien, keurslager uit ’s-Gravenmoer. Het dorp niet ver van Dongen is al 28 jaar de vertrouwde plek waar klanten uit alle windrichtingen mogen rekenen op topkwaliteit vlees. Marco: “Ine en ik zijn 28 jaar geleden samen op deze plek begonnen. We zijn boerenzoon en boerendochter, dat wil ik graag noemen want daar zijn we trots op. Thuis op de boerderij werden veel huisslachtingen gedaan, met name in december. Voor een kind was dat natuurlijk een echte belevenis. Ik mocht dan zelf de leverlapjes snijden. Ze stopten gewoon een mes in je hand, kun je je nu niet meer voorstellen. Toen wist ik het, ik word slager.”
Voetballen of uitbenen
Als 10-jarige hielp Marco al mee in een slagerijtje in Waspik. Meters maken. Een goede leerschool voor de jonge slager. “In Waspik heb ik veel geleerd. Als vrienden gingen voetballen, ging ik uitbenen. Later heb ik verder geleerd op de slagersvakschool en bij andere slagers. Ine en ik wilden altijd voor onszelf beginnen. Deze plek was een beetje ingedut, perfect voor ons. Ik was 22 en de jongste keurslager van Nederland. Nu hebben we 45 man in dienst en zitten we nog steeds op dezelfde plek”, aldus Marco.
Waardering voor vakmanschap
Het plezier en de energie van Marco en Ine is ongelofelijk én aanstekelijk. Het is voor elke klant elke keer weer een ervaring om in de winkel te zijn. Het enthousiasme van Marco en zijn medewerkers is echter maar een deel van het geheim. Marco: “We hebben veel aan onze naamsbekendheid gedaan. Daar zitten we bovenop. Daarin zijn we wel een beetje maf moet ik zeggen. We hebben ook veel aan wedstrijden meegedaan en gewonnen, dat helpt ook. Ik denk dat onze smaak steeds meer en beter gewaardeerd wordt, want anders weet ik ook niet waarom het zo goed gaat. Wat we wel merken is dat tijdens corona mensen eerder voor de dorpsslager kiezen dan voor de supermarkt. Vakmanschap wordt veel meer gewaardeerd.”
“Dat was nog eens een leuke verrassing, de wethouder en een fotograaf aan de deur. De plaque met het gedicht hebben we in de kantine gehangen. Elk woord klopt gewoon, het gaat over ons. Heel erg herkenbaar. Iedereen die hier werkt kan het lezen.”
Nooit tevreden, geen concessies
Marco: “Ik ben nu meer ondernemer dan slager. Maar ik zie alles, ook al sta ik zelf niet in de slagerij. Hoe zie je dat? roepen mijn mensen als ik langsloop. Ik zie alles, zeg ik dan. We zijn nooit tevreden, had ik dat al gezegd? Ik doe geen concessies. We doen bijvoorbeeld veel inkoop in de regio. Mooie koeien, waar ik graag wat meer aan uitgeef. En – dat is heel belangrijk – we hebben gewoon goede mensen in dienst. We leiden ze zelf op en steken daar veel energie en tijd in.”
Afstand nemen om meer te zien
15 jaar geleden stond Marco van Strien voor een omslagpunt; hij is meer gaan uitbesteden en meer ondernemer geworden. Door anders te kijken naar zijn onderneming en meer kansen te pakken. Marco: “Nu is er de winkel, verzorgen we kant-en-klaarmaaltijden zoals overwerkmaatregelen die heel succesvol zijn. Je moest eens weten hoeveel overwerkmaaltijden we dagelijks naar bedrijven in Zeeland brengen. Daarnaast verzorgen we catering en leveren we aan de horeca. In die 28 jaar zijn we flink gegroeid, ook al hebben we maar een locatie. Meer afstand nemen is goed geweest, het geeft ons meer inzicht en focus op de zaak.”
Het is allemaal zó leuk
Marco: “De sfeer is bij ons altijd goed en gezellig. Daar zorgen we samen voor. Trouwens, we werken ook samen met de gemeente. Via hen hebben we twee mensen in dienst. Die vangen we samen goed op en geven we waardering. Die kerstboom daar is een complimentenboom. Idee van een van onze medewerkers. Iedereen schrijft twee complimenten op een kaartje en hangt die in de boom. Dat is toch geweldig? Weet je, het is allemaal zó leuk joh, en als het lukt dan is dat helemaal gaaf. Weet je wat ook heel gaaf is? Onze zoon wil het bedrijf overnemen, die is net zo fanatiek als ik. Hij is 20 en leert nu de kneepjes bij een slagerij in Udenhout. Over een paar jaar staat hij hier aan het roer.”
“Bouw een bedrijf dat bij jou als persoon past. Deze slagerij is rondom mijn persoon gebouwd. Als je dat doet haal je er altijd plezier en enthousiasme uit. Dan wordt het een succes. Kan niet anders. En belangrijk, je bent er nooit. Als je dat denkt, ben je meteen klaar”,