European Social Innovation Week (ESIW) - nieuws | Station 88
Blog Door: Station 88

Terugblik Symposium Midpoint Brabant Station88

RUIM 100 GASTEN

Er waren veel blije gezichten op het symposium van Midpoint Brabant afgelopen 21 september. Ruim 100 gasten uit het bedrijfsleven, het onderwijsveld en de overheid kwamen in de theaterzaal van Interpolis bijeen om zich te laten bijpraten over kansen voor de regionale economie. Die overigens, zo toonde een onderzoek van ING recent aan, in Midden-Brabant 'draait als een tierelier' met een verwachte groei dit jaar van 3,4%.

 

 

aed1dd1e-20e2-4344-bced-b385f9fcb579.jpg

 

TURBO OP NIEUWE DIENSTEN

Volgens scheidend voorzitter Peter Noordanus is Midpoint Brabant er goed in geslaagd om samen met belangrijke partners uit het bedrijfsleven en kennisinstellingen een impuls te geven aan de economie in Midden-Brabant. Met speerpuntsectoren die aansluiten bij ons DNA van creatieve doeners en aanpakken. Een kans die we nog niet hebben verzilverd, is het inspelen op nieuwe diensten in relatie tot de digitalisering van onze samenleving. Noordanus: "Daar moet de turbo op."

 

 

CORPORATE TRAILER

Het symposium trapte af met een ‘corporate trailer’ van Midpoint Brabant, gegoten in de nieuwe huisstijl. Vervolgens werden onder de enthousiaste en soms licht prikkelende leiding van Jort Kelder de onderstaande onderwerpen besproken rondom smart industry, logistics, leisure en nieuwe diensten.

 

→ BEKIJK DE TRAILER

 

 

3ac4354b-b3fe-4908-91f5-09cf997f2dee.png

 

1a1dceac-29a2-4ce7-97a2-4a50bec1e44c.jpg

 

PRESENTATIE HENK AKKERMANS

Volgens Henk Akkermans, directeur van World Class Maintenance en hoogleraar aan Tilburg University, ligt er een directe relatie tussen smart maintenance en smart business. Terwijl wij als consumenten ‘smart’ al beschouwen als het nieuwe normaal, valt er in bedrijfsvoering nog veel winst te behalen door het optimaal inzetten van slimme technologie. Zoals door het organiseren van Just in Time onderhoud. In fieldlab CAMPIONE testen we dergelijke opstellingen voor Condition Based Maintenance. Henk Akkermans hield een bevlogen betoog met onder meer beeldmateriaal van eigen huis, tuin en hond gemaakt met een mini-drone.

 

 

41c65256-4338-4e53-9905-deb52a62c782.jpg

 

INTERVIEW ROB WOLTERS

Wie denkt dat Ericsson nog steeds enkel in de telefonie zit, is niet bij de tijd. In een vraaggesprek met Jort Kelder maakte algemeen directeur Rob Wolters duidelijk dat Ericsson een belangrijke schakel is in de ontwikkeling van smart industry. Vanuit hun filosofie 'transform industries to deliver more value' is het bedrijf nauw betrokken bij het creëren van essentiële infrastructuren voor het effectief en efficiënt doorgeleiden van data. Met een breed toepassingsgebied en cross overs met diverse sectoren, variërend van onderhoudssensors en logistieke bedrijvigheid (Maersk, Versteijnen, BARGE terminal) tot Tesla. Midpoint Brabant heeft een bijzondere band met Ericsson omdat Gate2, broedplaats voor smart industry, is gehuisvest op een deel van hun oorspronkelijke campus.

 

 

f1f4d65c-fb36-488c-9503-fe109365eaa3.png

 

b66f0616-c24c-44af-a4c7-5133414a0a21.jpg

 

PRESENTATIE ALBERT VEENSTRA

Albert Veenstra gelooft in open innovatie door samenwerking. Alleen dan kunnen we de missie van de Topsector Logistiek, om in 2020 de beste logistieke sector van de wereld te zijn, waarmaken. TKI Dinalog (Top consortium Kennis en Innovatie) wil hierin een aanjagende functie vervullen. Albert Veenstra lichtte toe hoe zij met diverse projectpartners uit bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid langs 6 programmalijnen werken aan een ecosysteem dat leidt naar die internationale koppositie. Als voorbeeld verhaalde hij over Synchro Mania Gaming, waarin wordt geoefend met het optimaal en efficiënt plannen van multimodale logistieke transportstromen. Dinalog is tevens lid van de Taskforce Logistieke Agenda Brabant.

 

→ TKI-FILMPJE 'HOE WERKT HET?'

 

 

c31fc227-5812-4609-b92a-8fdb719cb2cd.jpg

 

INTERVIEW LEANDER VAN DONGEN

Hoe maak je van data waardevolle informatie, die cruciale antwoorden geeft op je vraagstukken? Daarover ging het gesprek met Leander van Dongen van Aorta Business Intelligence. Onlangs vierde dit bedrijf, dat data beschouwt als de slagaderfunctie voor je organisatie, het tienjarig bestaan. In die periode hielpen ze uiteenlopende opdrachtgevers met hun Aorta-aanpak: hoe creëer je meerwaarde door het combineren van kennis, overzicht en inzicht? Daarbij werden ze ook zelf wel eens uitgedaagd tot improviseren, bijvoorbeeld toen bij een presentatie over varkensinseminatie bleek dat het publiek deels uit moslims bestond. Leander van Dongen gelooft in de kracht van een jong team en in een intensieve samenwerking met Tilburg University c.q. de JADS (de Jheronimus Academy of Data Science in 's-Hertogenbosch).

 

 

f1cde3b0-9f4b-43c7-b96b-df073f57d440.png

 

5aea9323-b77a-475a-a6c3-900e4684dc1f.jpg

 

FESTIVAL CIRCOLO

De kracht van de leisuresector in Midden-Brabant schuilt in de combinatie van groot- en kleinschalige recreatie in een prachtig beleefbaar landschap. Dit palet werd onlangs verrijkt met de komst van Festival Circolo naar Tilburg. Na een demonstratie van behendigheid en lenigheid van jongleur Pieter Visser lichtte festivaldirecteur Marc Eysink Smeets de reden van deze verhuizing toe.

 

ae9ae2ab-606a-4bf4-bb2b-768f86ce1530.jpg

 

Hier krijgt het festival de mogelijkheid om zich jaarlijks te presenteren met afwisselend een binnen- en een buitenprogramma. Daarnaast is de aanwezigheid van de circusopleiding van Fontys (Academy for Circus and Performance Art, de enige in Nederland) een belangrijke drijfveer.

 

 

8592ed29-279c-416b-8016-2a8fc224b172.jpg

 

PRESENTATIE DIRK LIPS

Gastvrijheid is de core business van Libéma, aldus Dirk Lips. Niet vreemd dus dat zijn bedrijf 1 van de belangrijke pijlers is onder het economisch programma voor recreatie en toerisme in Midden-Brabant. Om meer bezoekers te trekken en die te verleiden om langer te blijven, is het bieden van voldoende en hoogwaardige slaapaccommodatie een must. De Beekse Bergen geeft daar invulling aan door de ontwikkeling van Safari-lodges. Dit is een onderscheidend resort dat door zijn inrichting en het uitzicht op de wilde dieren een unieke safaribeleving geeft. En waarbij door een bijzondere samenwerking met Philips ook de verlichting (nabootsing zon en maan) bijdraagt aan het creëren van de perfecte illusie. Dirk Lips vertelde er gepassioneerd over.

 

 

1cf75d14-1029-40db-baeb-6d719c5d26b2.png

 

4ba329e5-50ea-4d9b-973b-999f4207371f.jpg

 

NIEUWE DIENSTEN

De combinatie van informatisering en technologische ontwikkeling brengt grote veranderingen met zich mee, voor onze samenleving en voor de regionale economie. Het leidt tot een verlies van banen maar biedt ook kansen voor nieuwe dienstverlening. Het past in het streven van Midden-Brabant om ‘smart’ te worden, te zijn en te blijven. En om nieuw ondernemerschap te stimuleren, bijvoorbeeld via initiatieven als Station88. Peter Noordanus duidde in een introfilmpje welke kansen er voor het grijpen liggen.

 

→ BEKIJK INTRODUCTIEFILMPJE NIEUWE DIENSTEN

 

 

be2221aa-17e8-46e4-bbca-94c14bfc65f4.jpg

 

PRESENTATIE EMILE AARTS

Onderwijs is een essentiële motor voor het benutten van kansen in relatie tot digitalisering. Emile Aarts, rector magnificus van Tilburg University, maakte in een gloedvolle presentatie duidelijk dat het daarbij niet alleen om technische educatie gaat. De uitdaging is om professionals af te leveren die kennis, vaardigheden en karakter kunnen combineren om zodoende de goede dingen te doen. ‘Connecting to create’ zogezegd. Tilburg University draagt daaraan bij met het Impact programma, dat zich richt op ‘resilient society’, 'health and welbeing’ en ‘creating value from data’.

 

 

7c475485-6d7a-4e74-a3e8-7ebd1a4d74b6.jpg

 

PANELGESPREK

Na deze inspirerende inleiding praatten Wim Bens (Rabobank Tilburg e.o.), Erik de Ridder (wethouder Economische Zaken Tilburg), Esther IJzer (manager Station88) en Eelco van de Wiel (Live Wall Group) in een panel met elkaar verder over de randvoorwaarden voor succes in de nieuwe diensteneconomie.

 

 

d02cfc6c-2e6a-4668-844c-d996df34d6f9.png

 

900a6273-3fc6-483b-aabf-8070339d1ae2.jpg

 

WISSELING VAN DE WACHT

Aan het slot van het symposium werd vertrekkend directeur Jan Bikker met gepaste eer uitgezwaaid. Jan Bikker gaf sinds 2009 leiding aan Midpoint Brabant (voorheen genoemd De Ideale Connectie) en stond mede aan de basis van het regionale economisch ontwikkelprogramma. Voor zijn bijzondere verdiensten ontving hij uit handen van voorzitter Peter Noordanus de Hart van Brabant Award.

9cb0e3ee-da0a-4ad8-afb7-142ddf23e1c7.jpg

 

Tijdens het symposium stelde de nieuwe algemeen directeur van Midpoint Brabant Rob Kluyt zich voor.