Wanneer krijgt u een btw-identificatienummer? Kun je een btw-id opzoeken en controleren? Lees het hier.
Het btw-identificatienummer (btw-id) is een uniek nummer. U krijgt het van de Belastingdienst als u btw-plichtig bent. U gebruikt het btw-id voor al uw contacten met klanten en leveranciers. Er is geen openbaar register waarin alle btw-identificatienummers staan. U moet een btw-id zelf opvragen bij uw klant of leverancier.
Btw-identificatienummer (btw-id) aanvragen
Heeft u uw onderneming ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK)? Dan geeft de KVK uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer registreert, krijgt u uw btw-identificatienummer per brief.
Btw-id en omzetbelastingnummer
U krijgt van de Belastingdienst ook per brief een omzetbelastingnummer. Dit is een ander nummer dan uw btw-id. U krijgt in totaal dus 2 nummers opgestuurd.
U gebruikt het omzetbelastingnummer voor uw contacten met de Belastingdienst.
Btw-identificatienummer vermelden
U moet uw btw-id op uw facturen vermelden. Verkoopt u producten via een website? Of biedt u via internet diensten aan? Dan moet u het btw-id op uw website zetten.
Btw-identificatienummer opvragen
Er is geen website of ander hulpmiddel waarmee u de btw-identificatienummers van alle bedrijven in Nederland kunt opzoeken. Wilt u het btw-id van een bedrijf weten? Kijk dan op de website van dat bedrijf of neem contact op met de onderneming. U kunt het btw-identificatienummer alleen rechtstreeks van uw klant of leverancier krijgen.
Uw eigen btw-id vindt u in het online portaal voor ondernemers van de Belastingdienst: Mijn Belastingdienst Zakelijk.
Btw-identificatienummer controleren
Heeft u het btw-identificatienummer van een bedrijf opgevraagd en wilt u het btw-id controleren? Dat kan via het VAT Information Exchange System (VIES) van de Europese Commissie. Zo kunt u controleren of uw klant echt ondernemer is.
Met het VIES kunt u zakelijke klanten uit alle EU-lidstaten controleren. Dus ook Nederlandse klanten. Van de meeste lidstaten kunt u met het VIES ook de naam- en adresgegevens van uw klant controleren.
Bedrijf uitschrijven bij KVK
Als u uw bedrijf uitschrijft bij de KVK, wordt u automatisch afgemeld bij de Belastingdienst. Uw btw-identificatienummer wordt dan stopgezet. U krijgt een brief van de Belastingdienst als bevestiging.