Bent u beroepschauffeur? U moet de code 95 op uw rijbewijs hebben.
Bent u beroepschauffeur van een vrachtwagen of bus? Dan moet u de code 95-vermelding op uw rijbewijs hebben.
Wat is code 95?
Code 95 is een bewijs dat u geschikt bent om uw beroep als chauffeur goed uit te voeren. Met de code 95 heeft u een basiskwalificatie. In de EU moeten alle beroepschauffeurs van vrachtwagens en bussen deze vermelding in het rijbewijs hebben. Heeft u deze code niet? Dan mag u niet meer dan 12 uur per week voor uw beroep rijden.
Hoe krijgt u code 95?
Om de code 95 op uw rijbewijs te krijgen, moet u eerst uw basiskwalificatie voor beroepschauffeurs behalen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Na het behalen krijgt u code 95 op uw rijbewijs. De basiskwalificatie is er voor het rijbewijs C (vrachtwagens) en het rijbewijs D (bussen).
Hoe verlengt u code 95?
U moet uw code 95 na 5 jaar verlengen. Als u uw code 95 laat verlopen, geldt weer dat u niet meer dan 12 uur per week voor uw beroep mag rijden. Om de code 95 te verlengen, moet u minimaal 35 uur nascholing volgen. Dit kan alleen in het land waar u woont of werkt. U vindt een cursus voor nascholing met de nascholingszoeker van het CBR.
Als u klaar bent met de nascholing, stuurt het CBR een Verklaring van nascholing (VVN) naar de RDW. U ontvangt hierover een e-mail. Daarna kunt u bij uw gemeente de code 95 op het rijbewijs met 5 jaar verlengen.
Code 95 voor buitenlandse chauffeurs
Als u een vrachtwagen- of buschauffeur uit het buitenland bent en in Nederland rijdt, moet u code 95 op uw rijbewijs hebben. U haalt de code 95 in het land waar u uw rijbewijs heeft gehaald.
Werkt u voor een Nederlands bedrijf, maar woont u niet in Nederland? Dan kunt u de code 95 in Nederland halen en ook nascholing in Nederland volgen. U moet dan een kwalificatiekaart (bewijs van nascholing) aanvragen.
Gaat u blijvend in Nederland wonen? Dan moet u uw rijbewijs met code 95 uit een andere EU-lidstaat bij de RDW omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.
Nascholing in het buitenland afmaken
Heeft u in Nederland nascholingscursussen gevolgd, maar is de nascholing nog niet klaar? Of heeft u juist in het buitenland een deel van de nascholing gedaan? U kunt deze nascholing laten registreren. Zo kunt u de nascholing in een ander land afmaken en hoeft u niet opnieuw te beginnen.