U kunt zelftests voor uw personeel kopen. Hiermee kunnen uw werknemers zichzelf testen op corona. Bijvoorbeeld bij klachten of als uw werknemer in contact is geweest met een besmet persoon. Lees aan welke regels u zich moet houden.
Wanneer zelftest?
De meeste coronamaatregelen zijn niet meer nodig, maar het virus is niet weg. Om de kans op besmetting onder uw werknemers te verkleinen, kunt u zelftests voor ze kopen. Een zelftest is een coronatest die uw werknemers zelf kunnen doen om te checken of zij corona hebben. Bijvoorbeeld na nauw contact met een besmet persoon. Of bij klachten.
Lees meer over wanneer u wel of niet een zelftest gebruikt op Rijksoverheid.nl.
Geen GGD-test na positieve zelftest
Sinds 11 april hoeft u na een positieve zelftest geen GGD-test meer te doen. Een zelftest is voldoende om te bepalen of iemand besmet is met het coronavirus.
Een aantal groepen, zoals zorgmedewerkers, kunnen nog wel een corona-test bij de GGD laten afnemen. Heeft u een herstelbewijs nodig? Bijvoorbeeld voor een internationale reis. Ook dan kunt u nog een GGD-test doen.
Uitslag zelftest
Is de zelftest positief? Dan heeft uw werknemer waarschijnlijk corona. Uw werknemer gaat dan in isolatie. Doe de quarantainecheck voor meer informatie over de isolatietijd en maatregelen.
Bij een negatieve zelftest heeft uw werknemer waarschijnlijk geen corona. Heeft hij of zij wel klachten? Blijf dan wel voorzichtig. Een zelftest geeft geen volledige zekerheid. Is uw werknemer ook in contact geweest met iemand die besmet is met corona? Dan adviseert de overheid om 10 dagen contact te vermijden met ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid.
Heeft uw werknemer de volgende dag nog steeds klachten? Dan doet hij weer een zelftest.
Coronatest niet verplichten
U mag uw werknemer op geen enkele manier verplichten om een zelftest te doen. U mag werknemers ook niet verbieden om naar werk te komen als zij geen zelftest willen doen.
Testresultaat is strikt privé
De uitslag van een coronatest is een gezondheidsgegeven van uw werknemer. Deze gegevens vallen onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hier zijn strenge voorwaarden aan verbonden. U mag de gegevens bijvoorbeeld niet zomaar verwerken of registreren volgens die privacywet. Ook moet de uitslag van de test altijd worden afgelezen door de geteste persoon zelf.