Als u in Nederland wilt wonen en werken, heeft u officiële documenten nodig. U kunt bepaalde buitenlandse documenten gebruiken. Soms moeten deze wel gewaardeerd of omgeruild worden. En soms heeft u een Nederlands document nodig. Lees wat geldt voor uw situatie.
Burgerservicenummer (BSN) en DigiD
BSN
Het Burgerservicenummer (BSN) is een uniek, persoonlijk nummer. U krijgt het als u zich laat registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). De gemeente waar u gaat wonen regelt uw inschrijving in de BRP. Dat moet binnen 5 dagen na uw aankomst in Nederland.
In de BRP staan:
- permanente inwoners (ingezetenen) en
- personen die zijn ingeschreven in de database Registratie Niet-ingezetenen (RNI)
U hoeft uw BSN maar één keer in te vullen bij een overheidsinstantie. Daarna kunnen instanties uw gegevens uitwisselen. U kunt ook uw eigen informatie bekijken zonder steeds opnieuw uw gegevens in te voeren.
DigiD
Uw BSN is gekoppeld aan een online identificatiesysteem: uw DigiD. Een DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. U kunt een DigiD alleen aanvragen als u een BSN heeft. Een DigiD aanvragen kan op DigiD.nl.
Met uw DigiD kunt u veilig bewijzen wie u bent (identificeren) bij veel organisaties. Dit kan bij honderden Nederlandse websites, onder andere van de overheid. U gebruikt uw DigiD bijvoorbeeld als u een uittreksel uit de BRP wilt. Of om een vergoeding van zorgkosten aan te vragen bij uw zorgverzekeraar.
Beroepserkenning in Nederland
Als u wilt u werken in Nederland, check dan bij een organisatie die dat officieel mag doen (erkend is) of uw certificaten of diploma’s in Nederland geldig zijn voor uw beroep.
Op de website van Nuffic vindt u meer informatie over werken in Nederland met een buitenlands diploma.
Diplomawaardering in Nederland
Wilt u in Nederland gaan werken met een buitenlands diploma? U of uw toekomstige werkgever kan een diplomawaardering aanvragen bij Internationale Diplomawaardering (IDW). IDW vergelijkt uw buitenlandse diploma's of certificaten met Nederlandse diploma's of certificaten. Als deze met elkaar vergelijkbaar zijn, betekent dit dat het niveau van uw opleiding vergelijkbaar is met dat van een Nederlandse professional.
IDW vraagt een vergoeding voor het waarderen van buitenlandse diploma's en certificaten. De website van IDW is opgezet door Nuffic en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (S-BB). Nuffic regelt de waardering van buitenlandse diploma’s van middelbaar en hoger onderwijs.
Verschil diplomawaardering en beroepserkenning
Diplomawaardering is niet hetzelfde als beroepserkenning. Verklaringen van Nuffic, IDW of S-BB zijn aanbevelingen. Ze maken uw buitenlandse diploma's niet even geldig als Nederlandse diploma's.
Beschermde beroepen in Nederland
In Nederland zijn sommige beroepen beschermd. Als u in een van deze beroepen wilt werken, heeft u een erkenning nodig. Het hangt af van het beroep welke erkenning u nodig heeft en waar u die kunt krijgen.
In de Database voor Gereglementeerde Beroepen staan alle beschermde beroepen in Nederland. Ook vindt u daar de organisatie waarmee u contact moet opnemen. U kunt deze database per land doorzoeken. Of vul uw beroep in.
Zoeken op naam beroep
U moet de Nederlandse naam van een beroep kennen als u wilt opzoeken of het beschermd is in Nederland.
Lees meer over beroepseisen en diploma's. Of kijk voor meer informatie over werken in Nederland met een buitenlands diploma op Nuffic.nl.
Werken in het buitenland met Nederlandse diploma's
Als u in het buitenland wilt werken met een Nederlandse diploma, kunt u controleren of uw diploma’s geldig zijn in dat land. Op Nuffic.nl vindt u hier meer informatie over.
Oude mbo-diploma's
Als u een Nederlands mbo-diploma of -certificaat heeft van voor het huidige onderwijsstelsel, kan het verstandig zijn om deze te laten waarderen. U kunt bij de Expertisecentra Internationale Diplomawaardering (S-BBen Nuffic) een schriftelijke verklaring aanvragen.
Buitenlands rijbewijs tijdelijk gebruiken
Heeft u een buitenlands rijbewijs? Als u in Nederland gaat wonen, mag u uw buitenlandse rijbewijs tijdelijk gebruiken. Hoe lang dat mag, hangt af van in welk land u uw rijbewijs heeft gehaald. U moet na die tijd (overgangsperiode) een Nederlands rijbewijs aanvragen.
Soms kunt u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dit kan alleen als u inwoner van Nederland bent en een geldige verblijfsvergunning heeft. De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) beoordeelt dit.
Kijk voor meer informatie over rijden met of omwisselen van een buitenlands rijbewijs op RDW.nl.