Verkoopt u alcohol op afstand? Bijvoorbeeld via een webwinkel of telefonisch? Dan moet u de leeftijd van de koper controleren. Deze regels zijn onderdeel van de Alcoholwet.
Er zijn strenge regels voor de online en telefonische verkoop van alcohol. En voor het controleren van de leeftijd van de koper op afstand. De Alcoholwet bepaalt dat u de leeftijd 2 keer moet controleren:
- vóór de aankoop
- bij de bezorging
Deze regels gelden alleen als uw bedrijf én de klanten in Nederland zijn gevestigd.
Nieuwe Alcoholwet
Sinds 1 juli 2021 is de Drank- en Horecawet vervangen door de Alcoholwet. Daarin staat onder meer dat u geen kortingen van meer dan 25% mag geven op alcohol. Lees meer over de Alcoholwet.
Controleer de leeftijd vóór de aankoop
U controleert de leeftijd van uw klant voordat het bestelproces is afgerond. Zo weten jongeren onder de 18 jaar dat ze ook online geen alcohol mogen kopen.
Voor de manier waarop u de leeftijd controleert, gelden ook regels:
- De klant moet er zelf iets voor doen. Zoals leeftijd of geboortedatum invullen. Of aanvinken dat hij boven de 18 jaar is. U mag dit niet vooraf invullen of aanvinken. Ook niet bij klanten die ingelogd zijn op een persoonlijke account en al eerder een bestelling hebben gedaan.
- U moet de klant tijdens het bestelproces laten weten dat ook bij de bezorging de leeftijd wordt gecontroleerd.
Verkoop via platform
Verkoopt u alcohol via een online platform? Als de klant de bestelling op het platform plaatst, moet u de leeftijd ook op het platform controleren. Als het platform doorverwijst naar een andere website voor het bestelproces, controleert u de leeftijd op die website.
Zorg dat u de leeftijd ook bij bezorging kunt controleren
U mag de drank alleen bezorgen op het adres dat door de klant is opgegeven. Of op een afhaalpunt. De bezorger of het afhaalpunt mag de bestelling alleen aan een meerderjarige meegeven en moet om identificatie vragen.
Leg vast hoe u de leeftijd controleert bij bezorging
U moet zorgen dat iedereen die betrokken is bij de verkoop en bezorging weet wat de regels zijn. En dat het product alleen wordt bezorgd bij iemand die ouder is dan 18 jaar.
Maak een 'geborgde werkwijze'
Omschrijf in een document hoe u ervoor zorgt dat het product niet aan minderjarigen wordt bezorgd. Dit document heet een geborgde werkwijze.
In dit document staat hoe u bij bezorgen de leeftijdsgrens bewaakt. Bijvoorbeeld:
- U markeert het product en legt dat uit aan de bezorgers, zodat iedereen weet dat het een leeftijdsgebonden product is.
- U levert alleen af op het adres van de (meerderjarige) koper of bij een officieel afhaalpunt.
- De bezorger vraagt om een identiteitsbewijs bij het afleveren.
- U zorgt dat iedereen die betrokken is bij de verkoop het document kent met de geborgde werkwijze.
De Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) kan controleren of u de leeftijd van uw klanten bij verkoop controleert. En of u een geborgde werkwijze heeft. De NVWA moet op elk moment uw geborgde werkwijze kunnen inzien.
Voorbeelden geborgde werkwijze
De brancheverenigingen werken voorbeelden uit voor een geborgde werkwijze. Zo heeft het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen een voorbeeld voor de supermarktbranche uitgewerkt, en heeft ook Koninklijke Horeca Nederland een voorbeeld voor de geborgde werkwijze.