Als energieadviseur utiliteit (EPA-U-adviseur) heeft u te maken met het energielabel utiliteit. U vindt hier de informatie voor uw dagelijkse werk.
BRL-certificaten
De kwaliteit van het energieadvies (EPA-maatwerkadvies) is geborgd via onafhankelijke certificering en moet daarom worden opgesteld door een gecertificeerde adviseur. Als u of uw bedrijf energielabels voor utiliteitsgebouwen verstrekt, heeft u een van de volgende BRL-certificaten nodig:
- 9500-03 Energieprestatie advisering, bijzonder deel ‘Energielabels voor bestaande utiliteitsgebouwen volgens de basismethode'.
- 9500-04 Maatwerkadvies Utiliteitsgebouwen, KOMO (vrijwillig)
- 9500-06 Energieprestatie advisering, bijzonder deel ‘Energielabels utiliteitsgebouwen detailmethode'.
Certificaten halen en examen doen
U kunt de certificaten behalen bij een certificatie-instelling. Een overzicht van instellingen is te vinden in het kwaliteitsregister van de stichting Kwaliteit voor Installaties (KvIn). Het examen legt u af bij het Cito.
Na certificering wordt u opgenomen in het kwaliteitsregister QBISnl op grond van uw EPA-diploma.
Voor alle EPA-opnemers/adviseurs die vòòr 1-1-2015 dat diploma gehaald hebben, is de geldigheidsduur van hun diploma gezet op 5 jaar vanaf 1-1-2015.
Gecertificeerd adviseur, en dan?
- Niet zeker of een gebouw een energielabel of een woning een Energie-Index rapportage moet hebben? Gebruik de factsheet ‘Welke gebouwen(delen) zijn energielabelplichtig’.
- Breng de bouwkundige en installatietechnische eigenschappen van een gebouw in kaart. Ga hierbij altijd uit van het oorspronkelijke bouwjaar, nooit van een renovatiejaar.
- Bereken het energielabel voor utiliteitsgebouwen op basis van de opnamegegevens. Kennisinstituut ISSO beschrijft op hun website de opnameprotocollen voor utiliteitsbouw.
- Registreer het energielabel in de EPBD-database.
- Geef het energielabel en de opnamegegevens aan de gebouweigenaar.