Wat merkt u bij financiering van de start van uw eigen bedrijf? Het is een reis vol uitdagingen, maar met een goede voorbereiding heeft u meer kans op succes.
Met welke stappen start u succesvol een bedrijf?
Schrijf eerst een ondernemingsplan. Met het ondernemingsplan brengt u structuur aan en maakt u uw ideeën concreet. Het geeft inzicht in kansen en mogelijkheden, wie uw concurrenten en uw potentiële klanten zijn. Al deze onderwerpen beschrijft u uitgebreid. Daarna kijkt u of uw plannen financieel haalbaar zijn. Dit werkt u uit in het financiële plan. Dit is een onderdeel van het ondernemingsplan. Hiermee ziet u hoeveel geld voor een zakelijke lening nodig is om te starten.
Het ondernemingsplan geeft u veel informatie en inspiratie om met uw bedrijf aan de slag te gaan. Het geeft antwoord op vragen als:
- Wie bent u als ondernemer?
- Waar bent u goed in?
- Hoe ziet uw doelgroep eruit?
- Wie zijn uw concurrenten?
- Hoeveel geld heeft u nodig?
Bekijk de 10 belangrijkste stappen bij de start van uw eigen bedrijf.
Hoe bereid ik me voor op de financiering van de start van mijn bedrijf?
Een financieringsaanvraag bereidt u altijd voor met het financieel plan. Hiermee krijgt u snel en gericht de mogelijkheden van uw financieringsaanvraag in beeld. Het geeft antwoord op vragen als; welke financiële kennis heb ik nodig? Hoe kom ik aan geld voor mijn onderneming? Hoe pitch ik mijn financieel plan voor investeerders?
Hoe financier ik mijn start?
Welke mogelijkheden zijn er om de start van uw onderneming te financieren? Een aantal jaar geleden werd vooral bancaire financiering verstrekt. De laatste jaren vindt een verschuiving plaats naar een mix van financieringsmogelijkheden, beter bekend als stapelfinanciering. De meest voorkomende financieringsvormen voor de start van uw bedrijf zijn microfinanciering, crowdfunding, mkb-krediet, flitskrediet, factoring en leasing. De start kan bijvoorbeeld voor een derde gefinancierd worden door uzelf, familie, vrienden, een derde door microfinanciering en een derde door crowdfunding of andere externe financiering.
Start u vanuit een bijstandsuitkering? Dan kunt u gebruik maken van de bbz-regeling. Bbz bestaat uit een aanvullende uitkering voor uw levensonderhoud voor maximaal 3 jaar. Dit is een lening waarover u geen rente betaalt en/of een lening voor investeringen in uw bedrijf, zoals de aankoop van machines, inventaris of voorraad. Over deze lening betaalt u wel rente.
Start u een bedrijf dat met vernieuwende producten en ideeën, dat helpt bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en het verhogen van de welvaart? Dan kunt u gebruikmaken van vroegefasefinanciering (VFF).
Waar letten financiers op?
Financiers kijken bij een kredietaanvraag naar zowel harde als zachte elementen. De harde elementen gaan over uw onderneming en uw onderbouwing. De zachte elementen gaan over u en uw ondernemerskwaliteiten. Zorg dus voor een goede presentatie, waaruit blijkt dat u zich verdiept heeft in de taal en informatiebehoefte van de financier. KVK legt uit waar financiers op letten als u zakelijk wilt lenen.
Wie kan mij hierbij helpen?
Er komt veel kijken bij de financiering van een bedrijf. Als u vragen heeft, neem dan contact op met een adviseur van de Financieringsdesk. De adviseur kijkt graag met u mee, geeft u inzicht in de volgende stap en schakelt indien nodig naar andere organisaties die u verder kunnen helpen.
Tips
- Schakel een onafhankelijke adviseur in.
- Zorg (waar mogelijk) voor inbreng van eigen geld.
- Houd rekening met rente en aflossingen bij de start.
- Maak een mix van financieringen.
- Zorg voor een goede elevator pitch.
Een handig hulpmiddel hierbij is de Financieringswijzer. Hiermee krijgt u snel en eenvoudig overzicht van alle benodigde financieringsbronnen voor uw bedrijf.