Wilt u gas of elektriciteit leveren aan kleinverbruikers? Dan moet u zich houden aan de regels uit de Elektriciteitswet en de Gaswet.
Wilt u gas of elektriciteit leveren aan kleinverbruikers? Dan moet u zich houden aan de regels uit de Elektriciteitswet en de Gaswet. U moet bijvoorbeeld een energievergunning aanvragen of samenwerken met een leverancier die een vergunning heeft.
Kleinverbruikers
Kleinverbruikers zijn consumenten en zakelijke klanten met:
- een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3 x 80A (ampère)
- een gasaansluiting met een maximale capaciteit van 40 m3(n) per uur (kubieke meter)
Energievergunning
U mag alleen elektriciteit en/of gas leveren aan kleinverbruikers als:
- U een energievergunning heeft. U kunt de energievergunning aanvragen bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) als u voldoet aan de eisen.
- U samenwerkt met een leverancier die een energievergunning heeft. U bent dan wederverkoper.
In bepaalde gevallen heeft u geen energievergunning nodig. Bijvoorbeeld als u afnemer en leverancier tegelijk bent.
Wijzigingen doorgeven
Heeft u een energievergunning? Dan moet u wijzigingen doorgeven bij de ACM. Bijvoorbeeld een wijziging binnen uw bedrijf of van uw tarieven of voorwaarden.
Aanmelden bij EDSN
Naast uw aanvraag voor de energievergunning moet u zich aanmelden bij Energie Data Services Nederland (EDSN). U krijgt dan toegang tot de centrale bestanden met klantgegevens (centrale klantregisters) in de energiemarkt. U moet veilig omgaan met de digitale gegevens van uw klanten.
Tarieven
Uw tarief moet zijn opgebouwd uit leveringskosten, netbeheerkosten en energiebelastingen. De kosten voor het netbeheer en de belasting liggen vast. De leveringskosten bepaalt u zelf. Uw tarieven moeten redelijk zijn. Is dat niet zo? Dan kan de ACM u een maximaal tarief opleggen.
Contract aanbieden
U moet uw klanten een modelcontract aanbieden. Dit is een contract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Daarnaast mag u bijvoorbeeld een vast tarief voor 1 jaar aanbieden. U moet bepaalde informatie in uw contract zetten. Bijvoorbeeld de duur van het contract.
Bent u wederverkoper? Dan zorgt u voor een contract tussen de energieleverancier en uw klant. U moet zich aan de regels houden. U moet bijvoorbeeld duidelijk vertellen dat het contract niet met u is.
Opzegvergoeding
Heeft u een contract afgesloten voor bepaalde tijd en wil uw klant eerder opzeggen? Dan mag u een opzegvergoeding vragen.
Afsluiten van gas of elektriciteit
Wilt u een klant afsluiten van gas of elektriciteit? Bijvoorbeeld omdat uw klant niet betaalt. Dan moet u zich houden aan de regels uit de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas. U moet bijvoorbeeld minimaal 1 schriftelijke herinnering sturen.
Intrekken energievergunning
Wilt u stoppen met het leveren van elektriciteit en gas? Dan kunt u bij de ACM een aanvraag doen voor het intrekken van uw energievergunning.
In bepaalde gevallen kan de ACM uw energievergunning intrekken. Bijvoorbeeld als u niet meer aan de regels voldoet. U bent in dat geval verplicht om energie te blijven leveren aan uw klanten (leveringszekerheid).