Verkoopt u voorwerpen van goud, zilver of platina? Dan moeten deze een keurmerk hebben. Bekijk hoe u dit kunt regelen.
Verkoopt u voorwerpen van goud, zilver of platina (edelmetaal)? Boven een bepaald gewicht moeten deze voorwerpen een keurmerk hebben. Een zilvermerk, goudmerk of platinamerk bewijst dat het voorwerp echt van edelmetaal is gemaakt. U mag voorwerpen die niet van edelmetaal gemaakt zijn, niet als goud, zilver of platina verkopen.
Wanneer is een keurmerk verplicht?
Het keurmerk (zilvermerk of goudmerk) zegt van welk edelmetaal het voorwerp is gemaakt en hoeveel zuiver edelmetaal erin zit. Een keurmerk is verplicht voor voorwerpen die in Nederland te koop worden aangeboden:
- gouden voorwerpen van 1 gram of meer
- zilveren voorwerpen van 8 gram of meer
- platina voorwerpen van 0,5 gram of meer
Als deze voorwerpen (nog) geen keurmerk hebben, mag u ze maximaal 4 weken in uw bezit hebben. U mag de voorwerpen in die 4 weken niet aan klanten laten zien en u mag ze niet aanbieden om te verkopen.
Het keurmerk ziet er per edelmetaal verschillend uit. Deze keurtekens staan op de keurtekenplaat. Deze afbeelding met keurtekens moet in uw winkel hangen en goed te zien zijn.
Wanneer is een keurmerk niet verplicht?
Een keurmerk voor goud, zilver en platina is in deze situaties niet verplicht:
- het voorwerp weegt minder dan 1 gram (goud), 8 gram (zilver), 0,5 gram (platina)
- het voorwerp heeft een medische, tandheelkundig of technische doel
- zilveren of gouden munten die u niet als sieraad verkoopt
- pennen van vulpenhouders
Bekijk alle situaties waarbij een keurmerk niet verplicht is.
Buitenlands keurmerk
Verkoopt u voorwerpen van edelmetaal uit het buitenland? Dan moeten die voorwerpen een buitenlands keurmerk hebben dat in Nederland wordt erkend.
Let op: De technische eisen die Nederland stelt aan edelmetalen verschillen van die van andere EU-lidstaten. Is een voorwerp van goud, zilver of platina al in een andere EU-lidstaat toegelaten? Dan mag de overheid de verkoop in Nederland alleen in enkele gevallen verbieden.
Zilvermerk of goudmerk aanvragen
Een erkende waarborginstelling kan een keurmerk in een voorwerp van edelmetaal zetten. U kunt bij 2 instellingen in Nederland zilver, goud en platina laten keuren (waarborgen):
De waarborginstelling bepaalt hoeveel edelmetaal er in uw voorwerp zit. Na goedkeuring zet de waarborginstelling een keurmerk in het voorwerp.
Naam zilver, goud of platina gebruiken
Voorwerpen die niet van edelmetaal zijn, mag u niet als goud, zilver of platina verkopen. Dit geldt ook voor voorwerpen die alleen een laagje edelmetaal hebben. U mag wel zeggen dat het voorwerp goud-, zilver- of platinakleurig, ‘gold-plated’ of verzilverd is. U moet deze voorwerpen in uw winkel op een andere plek leggen dan voorwerpen die wel van edelmetaal zijn.