• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • Volg ons op LinkedIn
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op Instagram
  • Volg ons op Twitter
  • Stel jouw vraag
  • Sparringpartners
  • Digitale Coach

Station88

Huis voor Ondernemerschap en Innovatie

Zoek in de vraagbank
  • Home
  • Programma
  • Vraagbank
  • Sparringpartners
  • Actueel
  • Business Boosters
    • Inspiratie
  • Partners
  • Over ons
    • Feel the vibe!
    • Werken bij
  • Contact
    • Nieuwsbrief
Home Vraagbank HACCP-plan opstellen of hygiënecode gebruiken

HACCP-plan opstellen of hygiënecode gebruiken

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Maakt of vervoert u eten en drinken voor mens of dier? Dan moet u zich houden aan hygiëne-regels. Lees hier meer.

Werkt u met eet- en drinkwaren voor mens of dier? Dan moet u hier veilig mee omgaan. U moet volgens hygiëneregels werken als u eten en drinken:

  • bereidt
  • verwerkt
  • behandelt
  • vervoert

U moet een voedselveiligheidsplan gebruiken op basis van de HACCP principes of een goedgekeurde hygiënecode.

HACCP-plan opstellen

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Dit systeem brengt in kaart wat er fout kan gaan. En hoe u voorkomt dat er iets fout gaat. In een HACCP-plan zet u de gevaren voor de veiligheid van voedsel in uw productieproces. U onderzoekt ook het risico dat dit gevaar echt gebeurt. Daarnaast noemt u de punten in het proces die u extra moet controleren om dit risico tegen te gaan.

Uw plan HACCP-plan (voedselveiligheidsplan) moet aan voorwaarden voldoen. U moet rekening houden met de 7 basisprincipes van het HACCP-systeem. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordeelt uw plan. De NVWA inspecteert of u werkt volgens het plan.

Hygiënecode gebruiken

Als u volgens een goedgekeurde hygiënecode werkt, voldoet u automatisch aan de wet. De NVWA heeft een overzicht van de hygiënecodes per sector. De NVWA inspecteert of u werkt volgens een goedgekeurde hygiënecode.

Eten en drinken op markten en bij evenementen

Bereidt en verkoopt u levensmiddelen op markten en bij evenementen? Dan moet u met een HACCP-plan of hygiënecode werken. Ook moeten mobiele of tijdelijke bedrijfsruimtes, zoals marktkramen en feesttenten, aan speciale eisen voor mobiele bedrijfsruimten voldoen met betrekking tot hygiëne en inrichting.

Catering en B&B aan huis en HACCP

Heeft u een cateringbedrijf of bed & breakfast aan huis en gebruikt u uw keuken zakelijk en privé? Dan moet u duidelijk verschil maken tussen levensmiddelen voor de catering en levensmiddelen voor uzelf. Gebruik bijvoorbeeld verschillende koelkasten. Of breng de tekst 'privé' op producten aan. Doet u dit niet? Dan gaat de NVWA er bij controle van uit dat alle levensmiddelen bedoeld zijn voor de catering. Deze moeten dan allemaal voldoen aan de HACCP-eisen.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met

Deze informatie is geplaatst door

  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Gepubliceerd op

ondernemersplein.kvk.nl

Footer

Founding partners

Logo: Gemeente Tilburg Logo: Midpoint Brabant

Bekijk al onze partners

Contact

Station88

Burgemeester Brokxlaan 12
5041 SB Tilburg
013-3034102 [email protected]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

 

Huisregels
Huisregels Station88

Regio Midden-Brabant

  • Alphen Chaam
  • Baarle Nassau
  • Dongen
  • Gilze en Rijen
  • Goirle
  • Heusden
  • Hilvarenbeek
  • Loon op Zand
  • Oisterwijk
  • Tilburg
  • Waalwijk

© 2023 · Station88

  • Home
  • Sitemap
  • Privacyverklaring
  • Contact
Website door PEP