Heeft u een voertuig op uw naam staan? Dan heeft u een kentekencard. Het kentekencard vervangt het papieren kentekenbewijs. Lees meer.
Heeft u een voertuig op uw naam staan? Dan heeft u voor dat voertuig een kentekenbewijs of kentekenkaart (kentekencard). U krijgt een kentekenbewijs als u een voertuig koopt. U moet een kenteken aanvragen als u een auto importeert.
Kentekencard of papieren kentekenbewijs
Sinds 2014 geeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in plaats van het papieren kentekenbewijs een kentekencard uit. Een kentekencard of kentekenkaart is een pasje met een chip. U moet de kentekencard altijd bij u hebben als u op de weg rijdt. Heeft u nog een papieren kentekenbewijs van voor 1 januari 2014? Dan moet u het voertuigbewijs en het tenaamstellingsbewijs altijd bij u hebben.
Wanneer krijgt u een kentekencard?
U krijgt een kentekencard als u:
- een nieuw voertuig koopt
- een tweedehands voertuig koopt, u moet dan het kenteken op uw naam laten zetten (overschrijven), u krijgt daarna een kentekencard
- een auto importeert, u moet dan een Nederlands kenteken aanvragen en dan krijgt u een kentekencard
- het papieren kentekenbewijs om andere redenen moet vervangen
- het papieren kentekenbewijs wil omwisselen voor een kentekencard.
Kentekencard (kentekenbewijs) overschrijven
Bij uw kentekencard hoort een tenaamstellingcode. Met deze code kunt u uw voertuig:
- van eigenaar laten wisselen
- schorsen
- (laten) slopen
- exporteren
De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers. Die eerste 4 cijfers krijgt u bij het op naam zetten, en de laatste 5 cijfers als u de kentekencard ontvangt. U hoeft de tenaamstellingscode niet aan te vragen. Het papieren kentekenbewijs heeft het overschrijvingsbewijs dat u nodig heeft bij het overschrijven van het kenteken. U moet dat deel thuis bewaren.
Met een kentekencard en de tenaamstellingcode kunt u het kenteken van uw voertuig online overschrijven. Met een papieren kenteken bewijs is dat niet mogelijk.
Handelaarskentekenbewijs
Heeft u een bedrijf dat voertuigen verkoopt of voertuigen in opdracht van anderen bewerkt of repareert? Als u op de openbare weg rijdt met een voertuig uit uw bedrijfsvoorraad (bijvoorbeeld bij een proefrit of om een voertuig naar een klant te brengen) dan moet het voertuig altijd een handelaarskenteken hebben. U kunt een handelaarskentekenbewijs aanvragen bij de RDW.