Als uw werknemer ziek wordt, moet u maximaal 2 jaar het loon (salaris) doorbetalen. U moet samen met uw werknemer ervoor zorgen dat uw werknemer weer kan gaan werken (re-integratie).
Voor wie moet u loon doorbetalen?
U moet salaris bij ziekte doorbetalen aan:
- werknemers met een vast contract
- werknemers met een tijdelijk contract
- oproepkrachten met een arbeidscontract
Voor wie niet loon doorbetalen?
In sommige situaties kunt u een Ziektewet-uitkering aanvragen bij UWV voor uw zieke werknemer. U krijgt een uitkering (100% van het dagloon). U verrekent de uitkering met het loon van de werknemer.
U kunt een Ziektewet-uitkering aanvragen als uw werknemer ziek is door bijvoorbeeld:
Of uw werknemer :
- valt onder de no-riskpolis (bijvoorbeeld bij een arbeidsbeperking, iemand met WIA, WAO, WAZ of Wajong)
- valt onder de compensatieregeling
- werkt flexibel (uitzendcontract, oproepcontract, nulurencontract, stagiair, freelancer)
- heeft de AOW-leeftijd bereikt
Hoeveel loon moet u doorbetalen?
Als uw werknemer ziek is, betaalt u maximaal 2 jaar het loon door:
- Het eerste jaar moet u minimaal 70% van het brutoloon betalen. Is dit bedrag minder dan het minimumloon? Dan moet u het bedrag aanvullen tot het minimumloon.
- Het tweede jaar moet u ook minimaal 70% van het brutoloon betalen. Is dit bedrag minder dan het minimumloon? Dan hoeft u dit bedrag niet aan te vullen, uw medewerker kan een toeslag aanvragen bij UWV.
- U moet minimaal 70% van het hele loon doorbetalen dat uw werknemer ook zou krijgen als uw werknemer niet ziek zou zijn geweest. Ook bijvoorbeeld een 13e maand, overwerkuren of persoonlijke toelagen.
Loon doorbetalen aan oproepkracht
U moet loon doorbetalen aan uw zieke oproepkracht als uw oproepkracht een arbeidscontract heeft.
Bij een nul-urencontract en een oproepcontract met voorovereenkomst moet u loon doorbetalen als uw oproepkracht ziek wordt tijdens een oproepperiode. U betaalt door tot de oproepperiode stopt.
Arbeidscontract stopt tijdens ziekte
Stopt het contract van uw werknemer als uw werknemer nog ziek is? Als de werknemer nog geen 2 jaar ziek is, moet u de werknemer op de laatste dag van het contract ziek melden bij UWV. Als het contract stopt, hoeft u het loon niet meer door te betalen. U kunt een Ziektewet-uitkering aanvragen voor uw werknemer bij UWV.
Zieke werknemer met AOW-leeftijd
Heeft uw zieke werknemer met AOW-leeftijd een arbeidscontract? U moet maximaal 6 weken loon doorbetalen aan uw werknemer met AOW-leeftijd. Na 6 weken ziekte mag u de werknemer ontslaan. U mag uw werknemer ook in dienst houden en vrijwillig loon doorbetalen.
Heeft uw zieke werknemer met AOW-leeftijd geen arbeidscontract, of stopt het contract? Dan kunt u voor uw werknemer een Ziektewet-uitkering aanvragen bij UWV. U hoeft geen loon door te betalen.
Loon doorbetalen na 2 jaar ziek
Is uw werknemer na 2 jaar nog ziek (arbeidsongeschikt)? U hoeft geen loon meer door te betalen. U mag uw werknemer ontslaan. Bekijk de voorwaarden voor ontslag om langdurige arbeidsongeschiktheid. Uw werknemer kan een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering) aanvragen bij UWV.