Op de meeste plekken is een mondkapje niet meer verplicht. U kunt er wel voor kiezen om een mondkapje te dragen op drukke plekken. Zo beschermt u uzelf en anderen.
Mondkapjesplicht vervallen
De mondkapjesplicht geldt op veel plekken niet meer. Het mondkapje is nog wel wettelijk verplicht (vanaf 13 jaar) op deze plekken:
- In het openbaar vervoer. Zoals de trein, tram, bus en veerboot.
- Op plekken rondom het ov. Zoals haltes, perrons en stations.
- In vliegtuigen en op vliegvelden.
- In de taxi, in touringcars en ander professioneel personenvervoer.
Vanaf woensdag 23 maart geldt de mondkapjesplicht alleen nog in vliegtuigen en op vliegvelden (na de security). Het advies blijft wel om een mondkapje te dragen op drukke plekken.
Lees meer over het gebruik van mondkapjes op Rijksoverheid.nl.
Uitzondering voor mensen met beperking of ziekte
De mondkapjesplicht geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. U moet zelf kunnen laten zien waarom u onder de uitzondering valt.
Welke mondkapjes zijn geschikt
De overheid adviseert om wegwerpmondkapjes te gebruiken. Deze kunt u bijvoorbeeld bij de supermarkt of drogist kopen. Het RIVM raadt medische mondkapjes van minimaal type II aan. Zorg dat het mondkapje uw neus, mond en kin bedekt. Het advies is om geen stoffen of zelfgemaakte mondkapjes meer te dragen.
Lees meer over welke mondkapjes u kunt gebruiken op Rijksoverheid.nl.
Spatscherm of face shield op het werk
Een mondkapje kan lastig zijn tijdens werkzaamheden. Als u geen mondkapje kunt dragen tijdens werk, mag u kiezen voor een spatscherm of face shield. Spatschermen beschermen minder goed tegen het coronavirus dan mondkapjes. Er kan lucht langs de zijkant stromen.
Mondkapjes vergoeden voor uw werknemers
Gratis of declarabel
U moet mondkapjes gratis beschikbaar stellen als uw werknemers wettelijk verplicht zijn deze te dragen. U kunt medewerkers ook de mogelijkheid geven om de kosten te declareren.
Onbelast vergoeden
U mag de kosten van mondkapjes voor uw werknemers onbelast vergoeden. Deze kosten horen tot de kosten van reizen met het openbaar vervoer. Onbelaste vergoedingen zijn onderdeel van de werkkostenregeling.