Wordt u eigenaar van een onroerende zaak? Zoals een pand of grond, of van rechten daarop? Dan betaalt u overdrachtsbelasting (ovb).
Wordt u eigenaar van een onroerende zaak, zoals een woning, bedrijfspand of stuk grond? Of heeft u rechten op onroerende zaken gekocht of gekregen? Dan moet u overdrachtsbelasting betalen.
Wanneer betaalt u overdrachtsbelasting?
U betaalt overdrachtsbelasting als u:
- een onroerende zaak (bijvoorbeeld een bedrijfspand, een stuk grond of een woning) koopt
- een recht op een onroerende zaak krijgt (bijvoorbeeld het recht van opstal of erfpacht)
- aandelen in een nv of bv krijgt waarvan de bezittingen vooral uit onroerende zaken bestaan
De overdrachtsbelasting kunt u niet aftrekken als kosten van uw onderneming. U telt de overdrachtsbelasting op bij de boekwaarde van de onroerende zaak. Over deze waarde schrijft u af. Op onbebouwde grond schrijft u niet af.
Aangifte overdrachtsbelasting doen
Als een notaris bij de overdracht van een onroerende zaak een akte opmaakt, hoeft u niets te doen. De notaris doet namens u aangifte en betaalt ook de overdrachtsbelasting. Als er geen notariële akte wordt gemaakt, moet u zelf aangifte doen van de overdrachtsbelasting en deze betalen. U moet dit binnen 1 maand doen nadat u eigenaar bent geworden. Het aangifteformulier hiervoor vraagt u aan bij de BelastingTelefoon.
Vrijstelling van overdrachtsbelasting
Soms kunt u een vrijstelling van overdrachtsbelasting krijgen. Bijvoorbeeld als u ook omzetbelasting betaalt of als u een pand inbrengt in een onderneming.
In sommige gevallen betaalt u geen overdrachtsbelasting. Zoals wanneer u de onroerende zaken erft of krijgt uit een scheiding.
Bezwaar maken tegen overdrachtsbelasting
Heeft u overdrachtsbelasting betaald, maar bent u het niet eens met het berekende bedrag? Dan kunt u bezwaar maken tegen de overdrachtsbelasting. U moet uw bezwaar maken binnen 6 weken na betaling van de belasting.