U wilt een eigen foodtruck beginnen. U heeft goede ideeën voor unieke streetfood recepten. Welke regels gelden voor u en wat voor vergunningen heeft u nodig? En hoe gaat u uw foodtruck financieren? Lees met welke stappen te maken krijgt als u start met een foodtruck.
1. Schrijf u in bij KVK
U moet uw foodtruck inschrijven in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).
2. Regel uw vergunningen
Welke vergunningen u nodig heeft, kan per gemeente verschillen. Iedere standplaats heeft andere regels, omdat elke gemeente dit zelf mag bepalen. Neem daarom contact op met de gemeente om na te vragen welke vergunningen u precies nodig heeft voor uw foodtruck.
Vergunningen en licenties waar u (misschien) mee te maken krijgt zijn:
Standplaatsvergunning
Met een standplaatsvergunning kunt u op de openbare weg of standplaats staan en verkopen vanuit een kraam of wagen.
Buma/Stemra
Draait u muziek? Dan krijgt u te maken met muziekrechten. Check bij Buma/Stemra wat de kosten zijn als u muziek wilt draaien.
Ontheffing Alcoholwet
Wilt u op een evenement alcohol verkopen? Dan moet u een ontheffing Alcoholwet bij de gemeente aanvragen.
Alcohol schenken
U mag alleen alcohol schenken aan jongeren van 18 jaar of ouder. Ook mag u geen drank verkopen aan jongeren onder de 18 jaar via mensen die wel 18 jaar of ouder zijn. Om de leeftijd van iemand te controleren vraagt u naar een identiteitsbewijs.
3. Houd u aan de hygiënecode
U bent verplicht om volgens een goedgekeurde hygiënecode te werken. U voldoet daarmee aan de HACCP-eisen, de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid. In een hygiënecode staat hoe u de voedselveiligheid en hygiëne kunt bewaken. U krijgt controles van NVWA-inspecteurs om vast te stellen of u veilig en hygiënisch werkt. De goedgekeurde code kunt u bestellen via de brancheorganisatie voor de horeca, Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
4. Betaal belasting en btw
U moet belastingaangifte doen over uw inkomsten. Ook moet u btw betalen. Tenzij u een kleine omzet heeft (maximaal € 20.000 per kalenderjaar). Dan kunt u gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR), als u aan de voorwaarden voldoet.
Als starter heeft u ook recht op startersaftrek bovenop de gewone zelfstandigenaftrek. Deze extra startersaftrek mag u de eerste 5 jaar 3 keer van uw winst aftrekken. Ook hiervoor gelden voorwaarden. U moet bijvoorbeeld ieder jaar minimaal 1225 uren aan uw foodtruck besteden.
5. Zorg voor een goede administratie
U bent verplicht een administratie bij te houden van uw inkomsten en uitgaven. Zorg dus dat uw administratie voldoet aan de eisen. U moet bijvoorbeeld duidelijk laten zien hoeveel belasting u moet betalen of hoeveel btw u terugkrijgt.
6. Regel uw verzekeringen
Een eigen bedrijf starten brengt risico’s met zich mee. Het is niet verplicht, maar u doet er wel verstandig aan om uw foodtruck en inventaris te verzekeren. Het risico op brand in een foodtruck is relatief hoog. Foodtrucks zijn ook kwetsbaar voor schade door inbraak of storm. Lees voor welke risico’s u zich kunt verzekeren.
Feiten en cijfers: oprichtingen van eetgelegenheden
De grafiek toont het aantal oprichtingen van eetgelegenheden, waaronder foodtrucks, in Nederland per kwartaal.