Met een duurzame bedrijfsvoering kunt u geld besparen. Bijvoorbeeld door duurzame energie te gebruiken in plaats van gas of olie. U helpt zo ook mee aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Bovendien kan een duurzaam imago bijdragen aan het succes van uw bedrijf.
Wat is duurzaam ondernemen?
Bij duurzaam ondernemen gaat het om de balans tussen de 3 p’s: people, planet, profit. Dit betekent dat u in uw bedrijfsvoering rekening houdt met de effecten op uw werknemers, het milieu en de maatschappij. Het is een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Vaak bespaart u geld met duurzame investeringen. Bijvoorbeeld door over te stappen op groene energie.
Bepaal wat u duurzaam wilt doen in uw bedrijf
Bedenk welke duurzame onderwerpen voor u belangrijk zijn:
Vervoer
Met duurzaam vervoer kunt u uw CO2-uitstoot verkleinen. Denk aan elektrisch rijden of reizen met het ov. Ook kunt u het vervoer van uw medewerkers verminderen door thuiswerken te stimuleren.
Afval scheiden
U bent verplicht uw bedrijfsafval te scheiden. Bekijk met de Afvalwijzer voor bedrijven voor welk afval dit geldt. Beslis daarna of u nog extra afval wilt scheiden. Bijvoorbeeld om kosten te sparen of omdat u daarmee bijdraagt aan een beter milieu.
Gratis inzameling van uw verpakkingsafval
U kunt vanaf 1 januari 2023 gratis uw plastic verpakkingen, drinkkartons en glas laten inzamelen via Afval Goed Geregeld. U kon zich hiervoor inschrijven tot 18 mei. Wilt u bericht ontvangen voor de volgende inschrijfronde? Vul dan uw gegevens in via het formulier op de website van Afval Goed Geregeld.
Inkoop
Bij duurzaam inkopen let u naast prijs en kwaliteit ook op sociale aspecten en milieuaspecten. Vooral als u producten koopt in het buitenland, is het goed om te kijken naar het productieproces.
Productie
Bij uw productie moet u zich houden aan milieuregels. Daarnaast kunt u slimmer omgaan met grondstoffen door circulair te ondernemen. Heeft u ideeën over bijvoorbeeld het verminderen of hergebruiken van afval? Dan kunt u hulp krijgen van het Versnellingshuis Nederland circulair!.
HR
Bij duurzaam personeelsbeleid kunt u denken aan goede arbeidsomstandigheden en het voorkomen van verzuim. Of aan een gezonde werkplek. Bied bijvoorbeeld sportmogelijkheden en fruit aan. Lees ook het praktijkverhaal over bewust personeelsbeleid van schoonmaakbedrijf Schone Zaak.
Huisvesting
U kunt uw bedrijfspand verduurzamen door milieubewuste bouwmaterialen te gebruiken en energie te besparen. Verbruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar? Dan bent u verplicht om maatregelen te nemen voor energiebesparing. Ook moet u daarover rapporteren. Deze informatieplicht ligt vast in het Energieakkoord.
Verplicht Energielabel C voor kantoren vanaf 2023
Per 1 januari 2023 moet elk kantoor minimaal het energielabel C of hoger hebben. Voldoet het pand niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Check daarom uw energielabel, zodat u tijdig maatregelen kunt nemen.
Kies voor duurzame energie
Met duurzame energie bent u minder afhankelijk van aardolie, aardgas en steenkool. Dat kan dat fors schelen in uw energiekosten. Duurzame energie is de verzamelnaam voor energie uit natuurlijke bronnen. Denk aan:
Deze bronnen leveren elektriciteit, biogas en warmte. Of een combinatie daarvan.
Zet ook de knop om en bespaar energie
We moeten allemaal meer en sneller energie besparen. In sommige gevallen bent u zelfs verplicht om maatregelen te nemen waarmee u energie bespaart. U kunt dat checken met de tool MKB advies op maat van de overheidscampagne ‘Zet ook de knop om’. Hiermee ziet u of u maatregelen moet nemen en welke subsidies u kunt krijgen om ze uit te voeren. Lees ook met welke tips u direct zelf al aan de slag kunt binnen uw bedrijf.
Financiële regelingen voor duurzame investeringen
De overheid stimuleert duurzaam ondernemen. Er zijn verschillende financiële en fiscale regelingen voor duurzame investeringen, zoals de:
- Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) voor warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen en windturbines
- Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, waaronder ook elektrische bestelauto's
- Subsidieregeling Verduurzaming MKB voor het verduurzamen van uw bedrijfspand of bedrijfsvoering
Check de Subsidie- en financieringswijzer voor meer subsidies en regelingen.
Gebruik de Regeling Groenprojecten
U kunt groen sparen, groen beleggen of groen investeren met de Regeling Groenprojecten. Zo kunt u bijvoorbeeld goedkoop geld lenen voor projecten op het gebied van duurzaam bouwen, energiebesparing en duurzame mobiliteit.
Check hoe ver u bent met uw bedrijfsvoering
Structureel duurzaam ondernemen vraagt om veranderingen in uw bedrijfsvoering. Met de MVO start-scan kunt u checken hoe ver u bent met uw bedrijfsvoering. En welke stappen u nog meer op weg helpen naar een duurzame onderneming.
Sluit aan bij netwerken
- Lees wat andere ondernemers zeggen over duurzaam ondernemen.
- Maak kennis met Social Enterprise NL. Dit netwerk brengt sociaal ondernemers samen en helpt met kennis, ondersteunende programma’s en het vinden van de juiste financieringsvorm.
- Laat u inspireren op het Klimaatplein om klimaatneutraal te ondernemen. U vindt hier diverse online tools en handige tips.