Wilt u uw bedrijfspand verduurzamen met zonnepanelen of een zonneboiler? Dan zijn er verschillende subsidies en belastingvoordelen. Met zonnepanelen of een zonneboiler bespaart u op uw kosten voor elektriciteit en warm water. Ook verbetert u het energielabel van uw bedrijfspand.
Zonnepanelen of zonneboilers
Wilt u zonne-energie (of zonnestroom) gebruiken? Dan kunt u kiezen voor zonnepanelen, een zonneboiler of een combinatie daarvan. Het hangt van uw situatie af wat het best bij u past.
Subsidies voor zonnepanelen en zonneboilers
Voor het kopen of gebruiken van zonnepanelen of zonneboilers kunt u verschillende subsidies aanvragen. Ook kunt u gebruikmaken van belastingvoordelen, zoals:
Zonnestroom gebruiken, terugleveren of opslaan
De elektriciteit die u met uw zonnepanelen opwekt, kunt u direct zelf gebruiken. Ook kunt u de stroom terugleveren, opslaan of een combinatie van beide.
Stroom terugleveren aan uw energieleverancier
U kunt de stroom die u opwekt, terugleveren aan uw energieleverancier. Dit moet u aan uw netbeheerder melden via www.energieleveren.nl. Om te kunnen terugleveren, moet het elektriciteitsnet voldoende capaciteit hebben. Ook moet uw elektriciteitsmeter geschikt zijn. Informeer hier vooraf naar bij uw netbeheerder. Die vindt u in het EAN-codeboek.
Heeft u een kleinverbruikersaansluiting van maximaal 3×80 ampère? Dan verrekent uw energieleverancier de stroom die u teruglevert met de stroom die u gebruikt. Dit heet salderen. Levert u meer stroom dan u gebruikt? Dan betaalt uw leverancier daar een vergoeding voor. Bijna alle energieleveranciers berekenen ook terugleverkosten. U betaalt dan elke maand een bedrag om zonnestroom terug te leveren aan het net. Ook als u terugleverkosten moet betalen, bespaart u met zonnepanelen nog steeds op uw energierekening.
Lees meer over salderen en terugleveren op KVK.nl.
Zonnestroom opslaan in een accusysteem
Naast het terugleveren van uw zonnestroom, kunt u (een deel van) die stroom ook opslaan in een of meer accu’s. Dit kan een oplossing zijn voor regio’s waar u geen stroom kunt terugleveren, omdat het elektriciteitsnet dat niet aankan. Lees welke oplossingen er zijn om ons energiesysteem flexibeler te maken.
Btw voor zonnepanelen betalen en terugvragen
Koopt u zonnepanelen en laat u deze installeren op uw bedrijfspand? Dan moet u btw betalen over deze kosten. U betaalt ook btw over de stroom die u aan uw energiebedrijf levert. U kunt de btw voor de aankoop en installatie terugvragen.
Hoe u de btw terugvraagt, hangt onder meer af van uw bedrijfsvorm (bijvoorbeeld eenmanszaak of bv). Lees hoe u de btw van uw zonnepanelen terugvraagt.
Als u als ondernemer zonnepanelen laat installeren op uw eigen woning, hoeft u geen btw te betalen over deze kosten. U moet wel btw betalen over de stroom die u aan uw energiebedrijf levert.
Aandachtspunten bij de koop van zonnepanelen of zonneboilers
Wilt u overstappen op zonne-energie en zonnepanelen of een zonneboiler kopen voor uw bedrijf? Houd dan rekening met deze aandachtspunten:
- Wilt u zonnepanelen op een dak plaatsen? Onderzoek dan eerst of het dak geschikt is. Of geschikt is te maken. Er zijn ook oplossingen voor zwakkere daken, zoals kunststofpanelen of zonnefolies.
- Voor sommige subsidies moet u ook een haalbaarheidsstudie doen. Bijvoorbeeld voor de SDE++.
- Soms heeft u voor de zonnepanelen of zonnecollector een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u ze plaatst in een veld of op een nieuw te bouwen pand. U kunt dit checken bij het Omgevingsloket. Informeer ook bij uw gemeente of u nog andere vergunningen nodig heeft.
- Plaatst u de zonnepanelen of zonnecollector op uw bedrijfspand? Vraag bij uw verzekeraar na of dit gevolgen heeft voor de verzekering van uw pand.
Feiten en cijfers: Aantal installaties van zonnepanelen bij bedrijven
Een installatie is een registratie van zonnepanelen op een bepaalde locatie in een bepaald jaar. Het aantal installaties bij bedrijven is de afgelopen jaren toegenomen.