Bent u zelfstandig zorgverlener of verpleegkundige? En wilt u (via de Wlz of de Wmo) verzekerde zorg aan huis geven? Lees meer.
Bent u zelfstandig zorgverlener of verpleegkundige? En wilt u uw klanten verzekerde zorg aan huis bieden via de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Dat kan op verschillende manieren:
- Via een zorgaanbieder: dit is een organisatie die wettelijk is gemeld als zorgaanbieder. Bijvoorbeeld een thuiszorgorganisatie, zorginstelling of bemiddelingsbureau zijn.
- Via 1 van de zorgkantoren: dat zijn organisaties die de Wlz uitvoeren. Ze zorgen ervoor dat iedereen die recht heeft op zorg via de Wlz, de juiste zorg krijgt.
- Rechtstreeks voor een cliënt (klant): de cliënt vraagt een persoonsgebonden budget (pgb) aan en betaalt daarmee de zorg die u levert.
Melden als zorgaanbieder
Verleent u zorg als ZZP’er zoals bedoeld in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)? Dan moet u zich eerst melden als zorgaanbieder. In de brochure ‘Val ik onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg?’ ziet u of u meldplichtig bent. U kunt u melden door de vragenlijst in te vullen.
Voorkom schijnzelfstandigheid via modelovereenkomst
Als u een opdracht aanneemt, controleer dan of u in loondienst werkt of als zelfstandige. U moet schijnzelfstandigheid voorkomen.
De Belastingdienst beoordeelt geen nieuwe modelovereenkomsten meer. Werkt u al met een goedgekeurde, lopende modelovereenkomst? U mag die blijven gebruiken tot de einddatum van deze modelovereenkomst. De Belastingdienst respecteert lopende modelovereenkomsten tot maximaal eind 2029.