Wie een succesvolle vernieuwing wil invoeren, moet zijn zaken technisch, commercieel en financieel goed voor elkaar hebben. Zo moet u tijdig onderzoek doen naar technische ontwikkelingen, naar activiteiten van concurrenten en naar benodigde investeringen.
Haalbaarheidsonderzoek
Dit zijn studies naar de haalbaarheid van een innovatieproject. Het kan alleen de technische haalbaarheid zijn, maar ook marktonderzoek en financiële haalbaarheid. De onderzoeken monden uit in een businessplan.
Financieel onderzoek
Uw wilt verder met uw idee uitwerken, maar u heeft daarvoor geld nodig. Financiering vinden voor uw innovaties kan lastig zijn. Voor financiers is het risicovol, want het perspectief is onbekend. De overheid stimuleert ondernemers in hun innovatie met verschillende mogelijkheden om financiering aantrekken makkelijker te maken.
Marktonderzoek
Als innovatieve ondernemer probeert u zo snel mogelijk betalende klanten te vinden voor uw nieuwe producten of diensten. Maar is er wel vraag naar uw product, welke concurrenten zijn er op de markt en hoe vermarkt u uw product eigenlijk? Marktonderzoek is de eerste stap en kunt u zelf doen. Veel informatie kunt u vinden via internet, al dan niet tegen betaling. U kunt ook een marktonderzoeker inschakelen wanneer u de capaciteit zelf niet in huis heeft of het groot wilt aanpakken.
Octrooionderzoek
Het ontwikkelen van een product kost tijd en geld. Voorkom daarom dat u opnieuw het wiel gaat uitvinden. Onderzoek in octrooipublicaties kan u veel belangrijke informatie opleveren.
Daarmee kunt u:
- verschillende oplossingen op uw vakgebied vinden, die al bedacht en eventueel ook beschermd zijn;
- nagaan welke bedrijven actief zijn met een bepaalde techniek;
- de trends en ontwikkelingen in uw vakgebied achterhalen;
- uw (toekomstige) concurrenten in beeld krijgen;
- (mogelijke) samenwerkingspartners ontdekken;
- onderzoeken welke landen interessant zijn voor uw product(en).
Ondersteuning bij onderzoek
Ondernemersplein biedt ondernemers veel ondersteuningsmogelijkheden om het idee uit te werken. Het meest bekend is de WBSO.
Een prototype ontwikkelen
Vaak kunt u in een FabLab (Fabrication Laboratory) op een eenvoudige, goedkope manier een prototype laten maken. U komt er zo achter of uw technische vinding werkt of deze moet verbeteren. Het is belangrijk om uw vinding te testen op bruikbaarheid, veiligheid, werkzaamheid en uiterlijke vorm. In Nederland bestaan verschillende FabLabs.
Let altijd op de algemene voorwaarden wanneer u met andere partijen een samenwerking aangaat. U kunt bijvoorbeeld een geheimhouding met ze afspreken. Probeer zoveel mogelijk een beeld te krijgen van de mogelijkheden die er zijn om uw product te produceren. Doet u het zelf of gaat u het uitbesteden? Wilt u de productie in Nederland houden of gaat u ervoor naar het buitenland? Er zijn bureaus die u kunnen helpen bij uw productontwikkeling.