Het gedrag van uw werknemer is voor u reden om hem op staande voet te ontslaan. Dat mag alleen als u zich aan bepaalde regels houdt. Zo moet u een dringende reden hebben voor het ontslag. U moet die reden kunnen aantonen. Het ontslag moet per direct ingaan. En u moet uw werknemer meteen informeren.
Kijk of het ontslag een dringende reden heeft
Een dringende reden is bijvoorbeeld:
- misleiding tijdens de sollicitatie
- diefstal of fraude
- dronken op het werk verschijnen
- mishandeling, grove belediging of bedreiging
- in gevaar brengen van collega’s
U kunt een schadevergoeding van uw werknemer eisen als de dringende reden duidelijk de schuld is van de werknemer.
Geen wettelijke opzegtermijn
Bij ontslag op staande voet hoeft u geen rekening te houden met de wettelijke opzegtermijn. En tijdens de proeftijd hoeft u geen dringende reden te hebben voor het ontslag.
Informeer uw werknemer meteen over het ontslag
Is er een dringende reden om uw werknemer op staande voet te ontslaan, dan moet u hem daarover direct informeren. Inclusief de reden van ontslag. Dit mag mondeling, maar zorg dan wel meteen voor een ontslagbrief. U kunt de ontslagbrief dus aan uw werknemer geven tijdens het gesprek. Of u stuurt de brief na het gesprek per aangetekende post. Of per e-mail met een ontvangstbevestiging. In ieder geval moet duidelijk zijn dat uw werknemer weet dat u hem op staande voet ontslaat en waarom. Want pas dan is het ontslag geldig.
Zorg voor bewijslast
U moet kunnen bewijzen dat er een dringende reden is voor het ontslag. Verzamel daarom zoveel mogelijk objectief bewijs. Wat dat bewijs is, hangt af van de situatie. Denk aan videobeelden, e-mails of klachten van collega’s.
Wat als er onderzoek nodig is?
Soms is er een heel duidelijke reden voor ontslag op staande voet. Soms is er eerst onderzoek nodig. Dat kost natuurlijk tijd. Weet u al wel dat ontslag op staande voet onvermijdelijk is? Dan kunt u uw werknemer schorsen tot u genoeg bewijs heeft voor de reden van het ontslag op staande voet. U moet uw werknemer tijdens de schorsing wel doorbetalen.
Wat als uw werknemer het ontslag aanvecht?
Is uw werknemer het niet eens met het ontslag op staande voet? Dan kan hij naar de kantonrechter stappen. Die kan oordelen dat het ontslag op staande voet niet terecht is. De kans is dan groot dat u uw werknemer een schadevergoeding moet betalen. En misschien moet u uw werknemer zelfs weer in dienst nemen. De schadevergoeding is altijd minstens 3 maanden salaris. De kantonrechter kijkt of:
- er echt een dringende reden is voor het ontslag.
- u uw werknemer heeft ontslagen direct nadat u merkte dat daar een dringende reden voor was. Of tot u genoeg bewijs had verzameld voor de dringende reden.
- er bewijs is dat uw werknemer wist van het ontslag en de reden van het ontslag. Bijvoorbeeld omdat u de ontslagbrief aangetekend heeft verstuurd, met bewijs van ontvangst.
- u de ontslagreden duidelijk in de ontslagbrief heeft gezet. U mag hierbij niets vergeten. Zijn er meerdere ontslagredenen, dan moet u ze dus allemaal noemen en uitleggen.
- het ontslag per direct is ingegaan. Uw werknemer mag dus bijvoorbeeld niet nog een dag werk afmaken.
Schakel een juridisch adviseur in
Dat kan bijvoorbeeld via een rechtsbijstandverzekering of via de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Een juridisch adviseur kan u helpen bij het opstellen van de ontslagbrief. Hij kan u ook adviseren. Bijvoorbeeld: als er sprake is van diefstal, moet u dan aangifte doen?