U moet zorgen voor een veilige (werk)omgeving voor uw personeel en bezoekers. Een bedrijfshulpverlener (bhv’er) helpt u hierbij. Bekijk wat de regels zijn.
U moet zorgen voor een veilige (werk)omgeving voor uw personeel en bezoekers. Een bedrijfshulpverlener (bhv’er) helpt u hierbij.
Wat is bhv?
Een bhv'er is opgeleid om in geval van nood werknemers en klanten of gasten in veiligheid te brengen.
Bhv verplicht
U moet goede bedrijfshulpverlening organiseren. Daarvoor moet u 1 of meer bhv’ers hebben. Een bhv’er is een medewerker die is opgeleid om tijdens gevaarlijke situaties hulp te geven. Ook kan de bhv’er onveilige situaties voorkomen. Hoe u de bedrijfshulpverlening in uw bedrijf regelt, heeft te maken met de grootte van uw bedrijf en de risico's in uw bedrijf. In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staan algemene aanwijzingen. U kunt deze praktijkvoorbeelden voor bhv gebruiken.
Hoeveel bhv'ers zijn verplicht?
U moet zorgen dat er altijd genoeg bhv’ers in uw bedrijf zijn. Er is geen vastgesteld aantal bhv’ers. Hoeveel bhv'ers u nodig heeft, bepaalt u met uw risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Hierbij is belangrijk hoeveel medewerkers en bezoekers of klanten u heeft. In de handreiking bedrijfshulpverlening van de Sociaal-Economische Raad (SER) staan rekenmethodes voor het aantal bhv’ers.
Bhv-cursus
U moet ervoor zorgen dat een bhv’er een goede opleiding en een goede uitrusting heeft. Er zijn geen regels voor welke opleiding de bhv’er moet hebben. Dat mag u zelf bepalen.
Bhv-plan en ontruimingsplan
Een bhv-plan (noodplan, bedrijfsnoodplan of calamiteitenplan) is niet wettelijk verplicht. Maar om de bhv in uw bedrijf goed te regelen is een bhv-plan belangrijk. In dit plan staat wat u gaat doen bij een ramp. Als u een brandmeldcentrale in uw pand heeft, dan moet u een ontruimingsplan hebben. Daarin staat hoe een ontruiming veilig moet gebeuren.
Bhv op bouwplaatsen
Aannemers en onderaannemers zorgen samen voor de bedrijfshulpverlening op (tijdelijke) bouwplaatsen. De gezamenlijke afspraken voor veiligheid en gezondheid moet u in het V&G-plan (veiligheids- en gezondheidsplan) noemen. Het hoofd bhv is verantwoordelijk voor een goed bedrijfshulpverleningsplan is. Dit bhv-plan moet passen bij het V&G-plan.
Let op: Zijn bijvoorbeeld 2 of 3 van uw medewerkers bij een particulier aan het werk? Dan is dat ook een bouwplaats. Een V&G-plan is in die situatie niet verplicht.